Откриха загинал царски орел край Сливен

  • 19 май 2015 13:35

  • 1441
  • 1
Откриха загинал царски орел край Сливен
© Булфото

Птица от защитения вид царски орел е загинала край Сливен, съобщиха от общинския отдел "Екология".

Намерена е мъртва на пътя Сливен-Ямбол. Орелът най-вероятно е бил блъснат от кола или ТИР, както показва и аутопсията, каза експертът от отдела Мария Диловска, цитирана от БТА. Тя обясни, че птицата е открита на банкета край пътя в близост до мъртви таралежи, с които навярно се е хранила в момента на инцидента. Пътят е от второкласната пътна мрежа, там редовно се намират прегазени диви животни. По думите на Диловска по този път се шофира с несъобразена скорост и това създава опасност не само за животните, но и за хората.

Мъртвият орел е бил изпратен за аутопсия в Спасителния център за Диви животни на "Зелени Балкани", уведомени са били експертите от РИОСВ-Стара Загора. Орелът е бил картотекиран в Спасителния център под името Волен. Излюпен е през май 2013 г. в гнездо в Средна гора. През последните няколко месеца е скитал в Румъния и Молдова. Преди няколко дни Волен се завърнал в България. Дейностите по проследяване на този вид орли е започнал през 2008 г.

До момента са проследени 30 индивида с предаватели, но е останала само една жива птица. Според еколозите повече от 90 на сто от младите птици загиват от човешката дейност. Царският орел е една от най-редките птици в света. В миналото е бил сред най-разпространените грабливи птици у нас, а днес популацията му наброява едва двайсетина двойки, се казва още в съобщението.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1441 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.05.19 | 20:40

1
Сбогом, ВОЛЕНЕ !!!

Добави коментар

Водещи новини