Калфин: Очаквам съгласие за пенсионната реформа до сряда

  • 17 май 2015 11:44

  • 2824
  • 5
Калфин: Очаквам съгласие за пенсионната реформа до сряда
©

Все още не е декларирано съгласие по пакета с промени в пенсионната реформа. Има съгласие, че той е полезен, че след него трябва да продължи работата с теми, които все още са отворени – инвалидните пенсии, необходимите промени в частните пенсионни фондове, но по този пакет има сравнително висока степен на съгласие. Все още обаче има резерви от работодатели и синдикати. Очаквам до сряда да видим дали можем да преодолеем тези резерви, каза социалният министър Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска в интервю за предаването „Неделя 150“.

Министърът обясни, че в сряда е предвидено на Министерски съвет да се приеме законопроекта и той да бъде внесен в парламента.

По повод на пенсионирането на служителите в сектор „Сигурност“, което е една от спорните теми в пенсионната система, Калфин обясни: Когато правим подобна промяна, за да бъде приета в обществото, трябва всеки да направи своята крачка към нея. Няма как една обществена група да каже: Вие всички променете нещо, ние няма да го променим при нас“. Това, което предложихме на служителите в сектора е добро за тях. Това включва неща, за които те се борят от доста години. Самите техни организации, с които говорихме, ни убеждаваха, че те не търсят ранно пенсиониране на всяка цена, а въпросът е, че имат несигурност в това как им се развива кариерата в съответното ведомство и как могат да се пенсионират. С промяната по отношение на пенсионирането даваме достатъчно сигурност и предвидимост.

Министърът посочи, че е съгласен с предложението на Синдикатите в МВР полицаите на терен да се пенсионират на 50-годишна възраст, а всички останали в система - на 53 години: Най-вероятно това ще бъде включено в законопроекта. В специалните ведомства трябва да направят разграничение за различния вид труд, неговата тежест, рискове и т.н. Това е направено доста плахо към момента. Аз бих приветствал съответните ведомства да направят разграничение на видовете труд. Такъв текст ще има в предложения законопроект. Няма как това да се случи сега. Това е тема, по която трябва да се направи анализ. Това са специализирани закони. Не бих си позволил без съгласието и участието на съответните общности да предлагам промени в Закона за армията, Закона за МВР и т.н.

По отношение на инвалидните пенсии, Калфин коментира: Хората прибягват към инвалидни пенсии, когато са с ниски доходи. Ще се опитаме да изчистим тези въпроси и инвалидните пенсии да бъдат насочени към хората, които имат най-голяма нужда за това. За да се случи тази работа трябва да направим нещо, което го има във всички европейски страни – да има една социално-медицинска експертиза, която следва медицинската констатация за съответното увреждане и която да помага на човека как би могъл да продължи работата си, на какъв режим, в каква среда и т.н., което да даде възможност да помогнем на тези, които биха могли да работят. Поне няколко месеца ще са необходими за това. Има общо чувство, че тази система трябва да се промени. Има и различни идеи как това може да стане.

Необходимо е да има и капиталов стълб в българската пенсионна система, беше категоричен социалният министър и добави: На него трябва да му се даде възможност активно да докаже на хората, че те имат полза от това да си спестяват парите в пенсионни схеми. Това към момента не се случва, тъй като те се превеждат автоматично. Много хора не знаят и къде, с каква доходност и по какъв начин са осигурени. С промените в Закона аз се надявам да се даде възможност за активизиране на пенсионните дружества, които да доказват на хората, че спестяването при тях е необходимо. Не е лесен този процес.

Според разчетите на министерството между 10 и 12 се очаква да намалее субсидирането на НОИ с около 1,3 млрд., които да се използват за увеличаване на пенсиите: Същевременно хората, които ще се пенсионират, тъй като променяме начина и формулата за пенсиониране, колкото по-късно се пенсионира човек, толкова по-висока пенсия ще получи.

С 280 млн. лв. са повече приходите в НОИ за първите четири месеца на тази година в сравнение с миналата година: Това се дължи на по-добра работа на НАП и събирателните агенции, на промените в края на миналата година, криминализирането на укриването на данъци и повишаването максималния осигурителен доход. Тези първи изменения от декември вече работят. Това е много добър резултат.

Калфин подкрепи призива на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г да падне банковата тайна за КТБ: Щом се е стигнало до тук е по-добре всичко да се отвори, отколкото да се подхвърлят списъци, папки, публикации и това да се влачи години.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2824 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
FM

2015.07.25 | 21:17

5
Без пари в Държавата, и стаж за пенсия....... . Егати реформата
маимуна

2015.07.25 | 21:17

4
средна норма на живот в България мъже 60години жени 65 години .ПЕНСИЯ на 67 години .и за капак 150 лв.какъв е ИЗВОДА а Калфин малоумен идиот.
блеки

2015.07.25 | 21:17

3
Нищо конкретно.Що за глупост-\\\"колкото по-късно се пенсионираш,по-голяма пенсия ще получиш\\\" ?!!!При тази безработица!При тия условия на живот! Я стигнеш 60-65г. и йок пенсия. НАСЛЕДНИЦИТЕ ПОЛУЧАВАТ ЛИ ПЕНСИОННИТЕ НИ ВНОСКИ.?КОЙ ВЗЕМА ПАРИТЕ НИ????
коки

2015.07.25 | 21:16

2
какъв е този убииствен стаж - има ли държава в ЕС която изисква такъв стаж -- уни6товихте икономиката - няма къде да се работи - хората - особено жените род. до 1960 останаха без работа дълги години - за6то не се пенсионираме с 15 год стаж даже и те са много за 150 лева които давате
оставка

2015.05.18 | 12:49

1
От къде накъде всички останали в системата ще се пенсионират на 53 години. Чистачки, счетоводителки, деловодителки и разни други подобни. С какво са повече от останалите работещи? Да не би деловодителката в МВР да е по-натоварена от една учителка? Калфин завъртя задника. Настройват ни едни срещу други. Нещата отиват към протести. Неможе в нормална Европа ченгетата да се пенсионират от 58 години нагоре, а в богатата България на 50. Това е повече от наглост.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини