1150 години от покръстването на българския народ

  • 02 май 2015 07:10

  • 2224
  • 1
1150 години от покръстването на българския народ
© Булфото

По повод на 1150 години от покръстването на българския народ, с благословението на патриарх Неофит и по решение на Светия синод, във Варненската и Великопреславска епархия на 2 и 3 май ще се състоят тържествени чествания на годишнината. Това съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на Българската православна църква.

В празненствата ще участват представители на всички поместни православни църкви - на Константинополската патриаршия, на Александрийската патриаршия, на Антиохийската патриаршия, на Йерусалимската патриаршия, на Руската патриаршия, на Грузинската, Сръбската и Румънската патриаршия, както на Кипърската православна църква и на Eладската православна църква. От Руската православна църква ще пристигне Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий с придружаваща го делегация.

От 9.30 часа днес в голямата базилика на град Плиска патриарх Неофит, в съслужение с митрополитите на БПЦ-БП и с гостите от всички поместни православни църкви, ще отслужи Божествена света литургия. На празничното богослужение ще бъде огласено патриаршеско и синодално послание за 1150-годишнината от покръстването на българския народ и в памет на Свети цар Борис Първи Михаил.

В края на литургията /около 11.30 - 12.00 часа/ с църковни ордени ще бъдат наградени премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица и директорът на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет Емил Велинов.

Тази вечер от 19.00 часа в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна ще има празничен концерт за годишнината от покръстването. На 3 май от 9.00 часа в катедрален храм-паметник "Успение Богородично" във Варна ще бъде отслужена Божествена света литургия от митрополитите на БПЦ-БП и от гостите от поместните православни църкви. Патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в литургията и ще произнесе слово.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2224 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.05.03 | 17:24

1
На жезъла на тоя има два змея.Змея в Библията е символ на Сатана.Честито, християни.

Добави коментар

Водещи новини