Превозвачи обещаха блокада на границата, ако държавата върне "златния гьол"

  • 24 април 2015 12:02

  • 1288
  • 0
Превозвачи обещаха блокада на границата, ако държавата върне "златния гьол"
© Булфото

Превозвачи благодариха на правителството и предупредиха за блокади по границите, ако държавата върне "златния гьол". Това се казва в Отворено писмо на съюзите от автомобилния транспорт до премиера Бойко Борисов и до министрите Ивайло Московски и Десислава Танева.

Превозвачите припомнят, че дезинфекционните пунктове по турската граница са били въведени в интерес на частни интереси, които допълнително са оскъпявали българските и международните превози и личните пътувания на гражданите и припомнят, че приходите от "златния гьол" със съмнителна течност не са отивали в бюджета на държавата.

В писмото се казва още, че само България има над 120 000 товарни автомобили и автобуси за международни превози. Към тази цифра трябва да се прибавят и международните превозвачи от почти всички европейски страни, които всеки ден преминават през България. Само турските тирове преминаващи дневно през България са над 1000, което означава около 360 000 превоза годишно.

Превозвачите изтъкват, че за преминаване в едната посока товарните автомобили и автобусите, български и чужди, са заплащали по 30 лв., а леките автомобили по 5 лв. В резултат на "златния гьол" Турция е въвела санитарна такса само и единствено за българските автомобили в размер на 54 турски лири - 32 лв., която не се отнася за превозвачи от трети страни.

Според Отвореното писмо на съюзите от автомобилния транспорт в случая със "златния гьол" се касае за облагодетелстване на частна фирма с милиони левове от български и международни превози и пътувания, които не са отивали в държавния бюджет.

Превозвачите са разтревожени от опитите да се организират мотивирани протести на различни селскостопански организации, както и от политическото лобиране в интерес на частни фирми и заявяват своята готовност за блокада на българо-турската граница, ако правителството се откаже от ликвидирането на "златния гьол".

Последвайте канала на

Десислава Станева
1288 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини