Клошари се крият в опасни сгради

  • 02 април 2015 07:46

  • 943
  • 0
Клошари се крият в опасни сгради
©

Клошари се крият и рискуват да ги затрупат опасни сгради в Русе, пише "Труд". Бездомниците периодично ги опожаряват и спестяват усилията на собственици на имотите да ги ремонтират или поддържат. Още м.г. общината подгони реститути за изоставени имоти със статут на архитектурни паметници на културата, които се рушат и застрашават минувачи. Специална комисия огледа 10 здания в аварийно състояние, които се нуждаят от спешен ремонт.

В крайдунавския град има над 250 сгради, недвижими културни ценности. На собствениците им се предписва да ремонтират фасадите по Закона за устройство на територията, но повечето са в чужбина или София и не стопанисват имотите си. Досега само няколко реститути са ги обезопасили. Ако останалите не започнат аварийно-временно укрепване в определения срок, им се търси административно-наказателна отговорност от ГД "Инспекторат по опазване на културното наследство" при Министерство на културата, предупредиха от общината.

Кметът на Русе Пламен Стоилов /ГЕРБ/ предложи на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ да инициира законодателна промяна. Тя ще позволи на градоначалниците да задължат собствениците на сгради архитектурни паметници да ги поддържат. Идеята е общините да ги ремонтират и да стават техни собственици, докато си възстановят разходите. Ако имотите се укрепват за сметка на местните бюджети, общините могат да си получат парите по съдебен ред чак след 6-7 г.

Нора Виткова
943 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини