Даниел Вълчев: Акцентът в борбата с корупцията трябва да е превенцията

  • 10 март 2015 11:28

  • 813
  • 0
Даниел Вълчев: Акцентът в борбата с корупцията трябва да е превенцията
©

"Няколко идеи за противодействие на корупцията в МВР и органите на съдебната власт" – това е темата на десетото, юбилейно издание на "Юридически барометър". Ръководител на проекта е проф. Даниел Вълчев, съобщава БНР.

"Анализът обхваща периода от месец юли до декември 2014-а година и в по-голямата си част обхваща период, в който нямаше парламент. Така че акцентът е поставен не толкова върху работата на парламента, а върху темата на броя. Има няколко неща, които продължават да ни смущават – има доста висок брой закони, които са изменени и допълнени. Има няколко закона, които са изменени още преди да влязат в сила – какъвто е Законът за данъка върху добавената стойност и Законът за защита на потребителите. Последният е променен още два пъти в месеца на влизането си в сила. Темата на броя, защо в МВР и съдебната власт? Тези органи са много важни", коментира Вълчев пред Националното радио.

Второ, както се вижда и от социологическото ни проучване, публичното говорене създава определени нива на недоверие, на които трябва да бъде отговорено. На трето място, без да се подценяват другите проявления на корупцията – в публичния сектор, политическата корупция, корупцията в частната сфера, ние считаме, че това трябва да бъде във фокуса на нашето внимание, подчерта той.

Особеното тук и това, което ще предизвика дебати, и тезите, които ние ще защитим, са следните: Наказателно-правните стандарти по отношение на корупцията в България са синхронизирани и понякога надхвърлят нивото, което се изисква от нас, затова тенденцията на всеки шест месеца да пипаме НК, да твърдим, че има голям проблем от гледна точка на стандартите, според нас са неуместни. На второ място, трябва да се разбере, че непрестанното ожесточаване на наказателната репресия не решават корупцията. На трето място, считаме, че акцентът в борбата с корупцията трябва да е превенцията, каза още Вълчев.

Последвайте канала на

813 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини