В страната се изпускат контролирано 10 язовира

  • 03 февруари 2015 11:21

  • 1493
  • 1
В страната се изпускат контролирано 10 язовира
©

В страната 10 язовира се изпускат контролирано.

Това каза днес във Варна министърът на околната среда Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва. По думите й ситуацията по поречието на река Арда вече се успокоява. Язовир "Кърджали" не прелива. Тревога предизвиква състоянието на река Тунджа в района на Елхово. Във Варненско ситуацията е под контрол, допълни Василева. Тя уточни, че реките Провадийска и Анадере вече са се успокоили и са в коритата си. Нивото на река Камчия също спада. Язовир "Цонево" прелива с над 100 кубика в секунда. Нивото на водата в язовир "Тича" в Шуменско е на 30 сантиметра под преливника, посочи Василева и уточни, че съоръжението е под непрекъснато наблюдение.

Няма сигнали за мародерства в четирите варненски села, където бяха превантивно евакуирани хора, допълни министърът на вътрешните работи Веселин ВучковВеселин Вучков Веселин Бориславов Вучков е роден на 26 декември 1968 г. в село Стоб, Кюстендилско. През 1994 г.. Той уточни, че заради преливането на язовир "Цонево" и евентуално преливане на "Тича" е най-добре хората да останат и днес извън домовете си. Решение дали евакуацията ще бъде прекратена може да бъде взето най-рано  днес следобед. Вучков каза, че в момента тревога предизвиква състоянието на Тунджа. Той посочи, че в района на Елхово се очакват проблеми, но щетите там обикновено са върху имоти и ниви, без пряка опасност за живота на хората. Министърът допълни, че в момента се влошава ситуацията в Добричко. Заради язовир "Одринци" тази сутрин е извършена евакуация на около 200 души.

Превантивната евакуация на хората във Варненско е първата акция от такъв тип в страната, проведена при пълна координация на всички институции, допълни Вучков. Той посочи, че е бил особено впечатлен от отношението между хората и местните власти. Министрите Василева и Вучков отпътуваха за Добрич, където ще се включат в заседанието на Областния кризисен щаб. След това те ще се върнат до Цонево, за да видят на място състоянието на язовира. По-късно следобед министър Василева ще посети Елхово, предаде БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1493 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.02.04 | 09:35

1
Контролирано може да е тогава, когато се извърши преди дъждовете, в сухото време, за да може язовирните басейни да са празни и готови да поемат голямото количество дъждовна вода. Другото е празни приказки.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини