Откриха Източната порта на старопрестолния Велики Преслав

  • 05 ноември 2014 14:51

  • 2367
  • 1
Откриха Източната порта на старопрестолния Велики Преслав
©

Екипът на археолога Георги Майсторски откри Източната порта на старата българска столица Велики Преслав след четиригодишно  проучване.

До момента е имало само догадки за съществуването на отбранителното съоръжение. "Сега имаме преки доказателства, знаем точните параметри на портата", заяви пред БТА Майсторски.

Подобно по важност откритие в Преславската крепост няма от десетилетия. Всички предишни изследователи на втората българска столица, сред които Карел Шкорпил, проф. Димитър Овчаров и проф.Рашо Рашев, са предполагали къде точно се намира Източната  порта, уточни Майсторски.

Той отбеляза, че към момента се знае, че портата е била на пътя за Цариград. Под нея е минавала малка река, която е пресичала  крепостта, но на моменти е ставала буйна. Когато Преслав вече не е бил столица, крепостната стена не е била поддържана и реката е разрушила отбранителното съоръжение. Теренът около Източната порта е бил отводнен и подравнен от местното население, за да се използва преминаващият от там път, което затруднява проучването, допълни Майсторски.

"Смятам, че заслужават адмирации и Археологическият музей във Велики Преслав за финансирането на разкопките, и екипът с който  работих, за това, че въпреки скромните средства, с които разполагахме, с добре премерени действия успяхме да открием  Източната порта", каза още Майсторски.

Константин Тодоров
2367 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.11.08 | 08:26

1
Edna hubava novina,bravo na arheolozite i podkrepia6tite gi s finansova pomo6t!Restavrirajte i rekonstruirajte tezi kreposti i dvorci,sa4etani s krasivi parkove za razhodki i priroda i pra6tajte turistite.

Добави коментар

Водещи новини