Пловдив организира музикални прояви, без да плаща авторски права

  • 10 октомври 2014 14:35

  • 1316
  • 0
Пловдив организира музикални прояви, без да плаща авторски права
©

Община Пловдив продължава да организира музикални прояви, без да плаща авторски права за това. Това съобщиха от сдружението за колективни авторски права Музикаутор.

В момента тече десетото юбилейно издание на фестивала „Пловдивски джаз вечери“, фестивалът на старата градска песен „Нежни чувства“ се проведе през месец юни, а през месец декември предстоят концерти в град Пловдив по повод коледните и новогодишните празници. Всички тези музикални събития са обединени от няколко факта - организирани са от Община Пловдив в града, спечелил надпреварата за Европейска столица на културата 2019 и не на последно място – провели са се и продължават да се провеждат в нарушение на закона, защото музиката в тях е с неуредени авторски права.

Културната столица на Европа за 2019 г. – гр. Пловдив, е редно да започне да планира дейностите си, след като най-напред се запознае с действащото законодателство и по-точно – Закона за авторското право и сродните му права - ЗАПСП. Законът казва, че организаторите на концерт предварително и писмено трябва да получат съгласие от авторите на произведенията или от организация за колективно управление за авторски права – МУЗИКАУТОР.

В периода февруари-септември 2014 г. от Музикаутор са изпратени три писма до общината, с които тя е уведомена за казуса и е поканена да уреди авторските права за музикалните прояви, на които е организатор. Резултат от тях към момента няма, а в града продължават да се състоят и планират музикални събития.

„Официално е изискана проверка от Министерството на културата на течащия в момента фестивал „Пловдивски джаз вечери“, организиран от Община Пловдив. Не е редно културата да се стимулира единствено с бюджети, тя се гради с разбиране, със стратегия, с приоритети и най-вече с уважение към хората, които създават културния продукт. Едва след това идват и бюджетите“ - заяви изпълнителният директор на Музикаутор - Иван Димитров. Той подчерта, че са изпратени три писма до Община Пловдив, но повече от половин година няма реакция от тяхна страна. „Парадоксално е, че общината дискредитира тези, които произвеждат музикален културен продукт, докато се опитва да докаже, че подкрепя българската култура“ – заяви Димитров.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1316 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини