Чирпанлиев: Ще искаме още 10 млн. евро за интеграция на бежанците

  • 25 септември 2014 08:07

  • 1917
  • 1
Чирпанлиев: Ще искаме още 10 млн. евро за интеграция на бежанците
©

Миналата година страната беше изправена пред бежанска криза, защото бяхме неподготвени. В момента страната ни има възможност да даде убежище на бежанците. Към този момент сме по-подготвени, отколкото бяхме през миналата година. От началото на годината 6522 човека са подали заявление за искане на обежище. Това каза председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев пред БТВ.

Той увери, че турското правителство взима позитивни мерки да справяне с бежанския поток. Те са направили буферни зони и изпълняват своите договорености с Европейския съюз. Това каза председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.

Чирпанлиев увери, че пряка опасност от нахлуване на терористи няма. Работим съвместно със службите и служители на ДАНС са на място в центровете, където са настанени бежанци. На територията на страната няма опасни хора, увери той.

По повод обвиненията на „Хюман райтс уоч”, че на границата са бити бежанци, председателят на агенцията посочи, че от организацията имат неверни данни. Те ги оповестяват, за да ползват дивиденти. В нашите центрове постоянно работят хора и на неправителствени организации, които виждат, че условията са добри.

Децата от Калище вече ходят на училище, но няма да посоча къде, за да бъдат оставени на мира. Хората бяха настроени срещу бежанците, а това е дискриминация. По този повод ние ще предявим обвинение в съда.

Николай Чирпанлиев посочи, че интеграцията на бежанците не е спирала, но уточни, че с нея се занимават други институции. Той обяви, че ще бъде предявено искане към Европейския съюз за допълнително осигуряване на 10 млн. евро, които ще бъдат именно в тази посока. Ако не ги получим няма да се справим с интеграцията на бежанците, категоричен е Чирпанлиев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1917 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.09.26 | 00:02

1
Който желае да живее в България,трябва да му бъде дадена възможност и срок за интеграция.Неуспелите и нежалаещите интеграция,трябва да напуснат България.

Добави коментар

Водещи новини