Бургаски роми не пускат децата си на училище

  • 27 септември 2011 10:28

  • 1173
  • 0
Бургаски роми не пускат децата си на училище
© Булфото

В ромския квартал "Победа" в Бургас стоят в къщите си и не пускат децата на училище. Част от хората се страхуват да отидат и на работа. Има пострадали жители на квартала от снощи, когато протестите в морския град, ескалираха. Това каза за БТА Митко
Доков, областен председател на ромския съюз.

Той добави, че предната нощ повечето от жителите на "Победа" не са спали. Охранявали са домовете и семействата си, въоръжени с ножове и брадви.

Младежите при протесттите снощи претърсиха градинките около Старата поща и гарата в града, където обикновено се събират просещи и проституиращи роми. Такива снощи обаче там нямаше, тъй като полицията предварително "прочисти" района. През цялото време униформени и цивилни служители на ОДП-Бургас съпровождаха младежите и следиха да не се стигне до хулигански прояви.

По време на протеста са задържани двама души. Единият на 28, а другият на 19 години. Те ще бъдат глобени за антиромски лозунги, съобщиха от полицията. Оттам добавиха, че до момента само четат по медиите и чуват за бити цигани, но никой не се е оплакал или потърсил медицинска помощ.

Полиция е охранявала снощи и ромския квартал "Победа". Вероятно тази вечер присъствието на униформени там отново ще е засилено.

Доков е категоричен, че трябва да се вземат мерки за туширане на създалата се ситуация. Той е в столицата, където ще участва в среща с Националния съвет за етнически интеграционни въпроси в МС.

Последвайте канала на

1173 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини