Извеждат 700 деца от социалните домове в София през следващата година

  • 21 август 2014 08:05

  • 1507
  • 3
Извеждат 700 деца от социалните домове в София през следващата година
©

700 деца ще бъдат изведени от социалните домове в столицата през следващата година.

През февруари за хлапетата ще отворят врати 13 центъра за настаняване от семеен тип, едно защитено жилище и две преходни жилища, обясни зам.-кметът по социални дейности Албена Атанасова, цитирана от "Монитор".

Те ще са в близост до школа и детски градини, в които хлапетата ще бъдат записвани и постепенно приобщавани към нормалния образователен процес. Къщичките ще са с асансьори, места за релакс и детски площадки. Освен това за децата с увреждане е предвиден и басейн с топки, в който да се раздвижват.

„Целта е да получат близка до семейната среда и да бъдат обгрижвани и да водят интегриран начин на живот с цел по-голяма самостоятелност в тяхното бъдеще”, обясни Атанасова.

За целта ще бъдат назначени 105 детегледачи, психолози, ресурсни учители или други специалисти с педагогически функции. Те ще помагат именно за по-бързото навлизане на хлапетата в нормалния процес на обучение.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1507 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
апокалипсис

2014.08.25 | 08:08

3
Закрийте циганския и престъпен дом за временно настаняване в "Люлин" - 4, София, намора се до 09-то районно у-ние на МВР. Пълно е със всякава измет от сираци до клошари, преобладаващата част е от цигани. Има сираци на 30 и дори 40 години, които лежат и не работят нищо. Цигани от съседния квартал Филиповци редовно съботите и неделите нарамват чантите и превземат приюта, отивайки да се къпят при познати там.

2014.08.22 | 14:37

2
Децата имат нужда от защита и подкрепа.Безконтролното размножаване да не бъде позволено.
Миглена

2014.08.22 | 01:27

1
А къде остава приемната грижа? Недопустимо е при положение, че има професионални приемни семейства готови да поемат грижата за децата в риск, те да бъдат местени от големите институции в по-малки такива, т.нар. Центрове за настаняване от семеен тип. Нима средата в ЦНСТ е по-добра алтернатива на семейната?

Добави коментар

Водещи новини