Нямало доказателства за извършено убийство на делфини това лято

  • 20 септември 2011 15:54

  • 1905
  • 1
Нямало доказателства за извършено убийство на делфини това лято
©

Никой не можа да даде доказателства за умишлено извършено убийство на делфини, каза министърът на земеделието и храните Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на след среща по повод зачестилите случаи на намерени мъртви делфини в Черно море.

На срещата са обсъдени мерки за намаляване на инцидентите с морските бозайници, изхвърлени мъртви от морето на брега, предаде "Фокус".

Найденов коментира, че няма доказателства за извършено убийство на делфини това лято. Именно заради това и прокуратурата се е отказа да образува производство за случаите. От проверките, които е направила ИАРА, няма установен случай на хванат рибар, пренасял заловен или убит делфин. Найденов обясни, че е имало съмнения, че делфините се убиват умишлено и от тях се правят филета. Такова нещо не е констатирано, категоричен бе той.

Той посочи, че има съмнения за инциденти с делфини, свързани с риболова в Черно море, но за това само се предполага, тъй като отново няма доказателства.

Зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева уточни, че миналата година у нас е имало 53 случая на мъртви делфинчета, а тази година те са наполовина по-малко. Това е едно косвено доказателства, че не става дума за избиване на делфините, а за естествени процеси при умирането на делфините, допълни тя. Вероятността за умиране на делфините заради някакво замърсяване е изключена.

Проблемите на популацията на делфините в Черно море ще бъде направена със средства по Оперативна програма „Околна среда”. Няма пълна представа за популацията на делфините в Черно море. Предполага се, че тя между 100 000 и 200 000.

Министър Найденов заяви още, че ще разговаря с европейския комисар по рибарство по проблема. Ще се търси опита на други страни-членки в това отношение.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1905 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
789

2011.09.20 | 23:40

1
То за убийство и отвличане на хора "няма доказателства", че за убуйствоито на делфини ли ще има ! Ние да не сме Австралия (Веселите крачета) или друга интелигентна държава !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини