Столичани търсят баби под наем за 10 000 деца, останали извън детските градини

  • 13 май 2014 14:38

  • 1253
  • 2
Столичани търсят баби под наем за 10 000 деца, останали извън детските градини
© Булфото

Хиляди деца останаха и тази година вън от детската градина и яслата в столицата. Проблемът с недостига на места е най-тежък в столицата, но и в някои други големи градове в страната. Родителите отсега се чудят как ще се справят с отглеждането на хлапетата от есента - с детегледачка, баба, частна градина, кооператив или в дневен детски център, пише "Труд".

В София извън забавачките са над 10 000 хлапета. От години най-много места не достигат в групите за децата от 1 до 3 г.

Най-изгодно и евтино е кръвна баба да поеме хлапето, но често тя все още работи. Затова вече има финансово поносимо и стабилно решение на проблема - баба под наем.

Хит в търсенето и предлагането са активни възрастни дами с ниски пенсии - под и около 100 лв. на месец. Срещу още една или две пенсии накуп отгоре (по лична договорка) родителите ги наемат, за да се грижат за 4-5 часа на ден за хлапето им, за което няма място в общинската ясла.

Сумата е по-ниска, тъй като ангажиментът не е целодневен, а и от бабата се изисква само физически да обгрижва детето. Цената за висококвалифицирана детегледачка с опит, която да занимава и интелектуално хлапето, е доста по-висока - 3-4, че и до 5 лв. на час.

При пълен работен ден трудно се намират кандидати за по-малко от 800 лв. на месец. Родители на отпаднали деца вече търсят място в частна забавачка.

Капацитетът на частните забавачки също е ограничен и почти попълнен. Таксите за градините, членове на организацията, нямало да поскъпнат. Сега са около 3500 евро на година или между 500 и 700 лв. на месец. Те не са обаче по джоба на много от родителите.

Около 300 лв. на месец излиза и отглеждането на хлапета в кооператив - сдружение на родители наема помещение и на ротационен принцип, с наети педагози, се грижат за децата си. Според неофициални данни в момента има около 10 такива сдружения в София. От асоциацията на частните училища обаче имат резерви - за кооперативите нямало изисквания и нормативи, не било ясно кой контролира работата им. Те трябвало да бъдат регламентирани в закона за образованието.

По-големите хлапета (от 5 до 7 г.) може да бъдат оставяни и в дневни центрове. Цената е 5-7 лв. за половин ден без храна, а за цял ден с обяд 11-15 лв. на ден. Някои родители не се притесняват за детска градина. Отглеждането на хлапето, докато те се трудят, е организирано от работодателя им. Все по-често големите компании у нас изграждат и организират до или в помещения в офисите детски градини, които отговарят на всички изисквания.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1253 2

Коментари 2

Добави коментар
жжжж

2014.05.14 | 18:14

1
Да си гледат те за тези пари а не да ходат по кафенетата. ?..
Грую

2014.05.14 | 18:14

2
Те не ходят по кафенетата, а на работа.

Добави коментар

Водещи новини