Германия подарява изтребител на Военноисторическия музей

  • 04 септември 2011 07:36

  • 1569
  • 1
Германия подарява изтребител на Военноисторическия музей
©

Многоцелеви изтребител „Торнадо” ще получи днес като дарение Националният военноисторически музей (НВИМ) от Германските военновъздушни сили и EADS CASSIDIAN GmbH. Официалното връчване на дарението ще се състои от 11.00 часа в НВИМ.

Събитието е по повод 100-годишнината от създаването на Българската авиация.

От страна на дарителите ще присъстватУве Тимке – директор на компанията „Еврофайтер-България”, и бригаден генерал Дитер Дамякоб като представител на началник щаба на Германските военновъздушни сили генерал-лейтенант Аарне Кройцингер Яник.

EADS CASSIDIAN GmbH е част от авиационния концерн EADS – най- голямата европейска корпорация за производство на военновъздушна, транспортна и космическа техника. Тя поема всички разноски по транспорта и монтажа на самолета. Изтребителят пристигна на части и беше сглобен за осем дни от екип на Луфтвафе. Стойността на дарения изтребител е 25 000 евро.

Многоцелевият изтребител Торнадо е първият самолет на НАТО в авиационната колекция на музея. Серийното му производство започва през 1990 г. и досега над 950 изтребителя от този тип формират ударната мощ на тактическата авиация на Германските военновъздушни сили, Кралските военновъздушни сили на Великобритания, Италианските военновъздушни сили и военновъздушните сили на Кралство Саудитска Арабия.

Последвайте канала на

1569 1

Коментари 1

Добави коментар
Alex

2011.09.04 | 10:22

1
Самолетът стои там вече 3 седмици. Не знам как ще го получат днес...

Добави коментар

Водещи новини