„Циганин” не е обидна дума, но носи негативизъм

  • 08 април 2014 10:31

  • 2167
  • 5
„Циганин” не е обидна дума, но носи негативизъм
© Булфото Архив

Използването на думата „циганин" не е обидно, но не е и препоръчително, защото често има оскърбителен смисъл. Това заяви за Дарик зам.-председателят на Комисията за защита от дискриминация Баки Хюсеинов.

Терминът „ром" е въведен в България по политически и идеологически причини, като в същото време в медийното пространство е наложен стереотипът, че циганите са мързеливи и крадливи, следователно думата „циганин" има оскърбителен смисъл. След това стана по-удобно да се използва политически коректната дума „ром", подчерта той.

Според Хюсеинов думата носи в себе си по-малко негативен смисъл и използването й е наложително, за да се променят нагласите на обществото към тази етническа група". Той изтъкна, че по негови данни всяка година по няколко хиляди роми завършват българските университети, но крият произхода си, защото се притесняват да не попаднат под ударите на дискриминацията.

На същото мнение е и шефът на фондация „Рома 1995" Антон Карагьозов. Според него често използваната дума „циганин" не е обидна, но и не е много приемлива, защото носи негативно и неприятно отношение. „Сега е по-модерно да се казва ром, макар че много хора от етноса не се обиждат и предпочитат да ги наричат цигани", разказа шефът на една от най-големите ромски фондации в страната. „Все пак има и такива, които се обиждат, защото свързват думата „циганин" с термина „циганска работа", която е нещо „отрицателно, мързеливо и противообществено".

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2167 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.06.18 | 18:15

4
da sa zivi i zdravi vsi4ki balgarski romi na pyk na skapanite giayri

2015.06.18 | 18:15

5
eii mangustaa na maika ti v deterodniq organ ste go zavra za podobrqvane na mrasnata vi rasa!!!

2015.06.18 | 18:14

3
giayri skapaniste

2015.06.18 | 18:14

2
Баси колко беззащитни възрастни хора по селата ограби и затри това гнусно племе...
ром се пие циганин се бие

2015.06.17 | 16:36

1
и швейцарци да им викате все тая, след известно време и това ще е нарицателно име за ...какво беше "отрицателно марзеливо противообществено" с две думи - за нищо не стават

Добави коментар

Водещи новини