Природозащитници протестираха срещу застрояването на Карадере (галерия)

30 март 2014 20:38

Природозащитници протестираха срещу застрояването на Карадере (галерия)
© Булфото
1661 1

Приключи протестът в подкрепа на българското Черноморие в столицата, предаде „Фокус”. Протестът започна в 18.00 часа до езерото „Ариана” в района на пл. „Орлов мост”, като малко след 19.00 часа протестиращите потеглиха към парламента.

Природозащитниците в началото бяха около 10 души, но с времето броят им се увеличи. Организирани бяха две подписки, като едната е за дългосрочно опазване на българското черноморско крайбрежие, адресирана до министър-председателя, до председателя на Народното събрание и до министъра на околната среда и водите. Втората подписка представляваше списък на избиратели, подкрепящи регистрацията на партия Коалиция на зелените за участие в изборите за членове на Европейския парламент от България.

Природозащитниците настояваха да се предприемат незабавно стъпки, с които да се гарантира дългосрочното опазване на българското черноморско крайбрежие и останалите диви плажове, дюни, влажни зони, крайморски степи; Министерството на околната среда и водите да изведе заповеди за обявяване на 20-те защитени зони по местообитанията в района на а българското черноморско крайбрежие със забрана на ново строителство два километровата ивица от брега на морето, както и да бъде обявен парк „Българско Черноморие” (национален или природен) и серия от защитени местности, в това число районът на къмпинг „Корал”.

Министерството на земеделието и храните и Прокуратурата да предприемат стъпки за разваляне на всички сделки, в които попадат дюни, сключени след 1 януари 2008 година.

Природозащитниците настояват също така за реално прилагане на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие чрез отразяване кадастралните карти на дюните и на зоните А и Б. Друго искане е за това, Народното събрание да наложи мораториум върху промяната на предназначението на горски и подземен фонд в крайморските зони от „Натура 2000” до изработване на цялостна визия за развитие на българското Черноморие, както и парламентът да приеме законови промени, за да се прекрати престъпното разграбване и унищожение на природния ресурс.

Сред издигнатите плакати на протеста имаше такива, на които пишеше „Инвеститор клас А е измислица, морето не е”, „Искаме туризъм – не бетон”, „Стига гаври с Черно море – долу ръце от Кара дере”, „Кара дере – мандат дере”, както и един много голям плакат с надпис „Мафията вън! Европа в България”.

Борислава Замфирова
1661 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Росен

2014.03.31 | 16:51

1
Хайде всички заедно на езерото Ариана и съвкупом запалим по един джойнт!

Добави коментар

Водещи новини