България отбелязва Националния празник 3-ти март (видео+галерия)

  • 03 март 2014 13:18

  • 5895
  • 30
България отбелязва Националния празник 3-ти март (видео+галерия)
© Булфото

Националният флаг беше тържествено издигнат пред паметника на Незнайния войн, по случай 136 години от Освобождението на България от турско робство.

На церемонията участие взеха президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, председателят на парламента Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно, министърът на отбраната Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен, заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев. Националният трибагреник беше донесен от гвардейци и беше изпълнен българският химн в чест на националния празник.

Венец в памет на загиналите беше положен пред паметника на Незнайния войн от името на Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно. С минута мълчание беше почетена паметта на загиналите. С издигането на националния флаг, бе поставено официално началото на тържествените прояви по случай 3 март и Освобождението на България от турско робство. Прозвучаха 20 артилерийски салюта. На церемонията присъстваха и много граждани, както и общественици, дипломати, политици и духовници. По повод Националния празник, в 12.00 ч. ще се извърши тържествена смяна на караула пред Президентството, a от 12.30 ч. в зала „България“ ще започне съвместен празничен концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Софийската филхармония.

В цялата страна, с църковни служби и официални прояви се отбелязва 3-ти март и годишнината от Освобождението. Стотици българи изкачиха паметния връх Шипка. На благослужението в храм-паметника "Св. Александър Невски" бяха отправени благодарствени молитви към Бога за великия дар на свободата след петвековно чуждо иго и ще бъде изпросено Божието благословение за благопреуспяването на българския народ. Това богослужебно последование е съставено по решение на Светия Синод специално за случаите, когато, както тази година, Националният празник 3 март се пада в първата седмица на Великия пост, когато не се разрешават заупокойни служби.
Поклон пред силата на духа и героизма на всички взели участие с оръжие и перо в тази повсеместна борба за нашето освобождение, каза в словото си Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит. "Нека не забравяме техния пример. Нека помним, че свободата ни е дар от Бога - дар изстрадан и измолен; че всичко става по Негово съизволение, че чрез Него "живеем и се движим, и съществуваме", каза патриарх Неофит. На Трети март, деня на Освобождението на страната ни, отдаваме особена почит пред паметта и подвига на всички знайни и незнайни люде – драгоценни жертви за всяка педя българска земя. Техните паметници, братски могили и паметни плочи, белязали победния ход на руската армия и нейните съюзници, днес ще бъдат обсипани с венци и цветя от признателния ни народ", каза още патриархът
 
Националният празник 3-ти март беше отбелязан с празнична програма пред паметника на Опълченеца в София. Церемонията премина под звуците на песните "Питат ли ме дей Зората" и "Хубава си моя горо". Присъстваха министърът на отбраната Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен, председателят на парламента Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно. Деца изпълниха песен за България. Паметникът беше обсипан с много цветя в памет на загиналите. "Има нещо символично, че празнуваме точно на това място, в центъра на София, защото до нас е паметникът на Иван Вазов, патриархът на българската литература; до нас е Светият синод, ние сме пред паметника „Александър Невски”. При храма, който е един от най-старите църкви в България, навремето генерал Гурко, освободителят на София, е посрещнат възторжено от софиянци преди 136 години и там са му поднесли хляб, сол и цветя", каза Любомир Коларов от Фондация "Героите на България".

Галерия от честванията в София може да разгледате тук.

Стотици варненци отбелязаха 136-годишнината от Освобождението на България. Под звуците на представителния духов оркестър на Военноморските сили - ВМС, шествие от варненци премина по централната част на града за да достигне до мемориалния паметник на украинските воини в Морската градина във Варна. Официално слово пред паметника бе произнесено от консула на Украйна. Венци и цветя бяха положени от народния представител от Коалиция за България и организационен секретар на БСП Красимир Янков и народните представители от ПП ГЕРБ Николай Апостолов, Красимира Анастасова и Нели Петрова. С военен ритуал, цветя бяха поднесени от представителните роти на ВМС, Областна дирекция на МВР, районни кметства, политически партии, неправителствени организации, сдружения, ветерани от войните, граждани. Цветя и запалени свещи бяха положени и на всички паметни плочи на българските революционери и герои, паднали за Свободата на България, разположени по главната алея на Морската градина във Варна, предаде Фокус.

С церемония по издигане националното знаме на България в Сливен бе отбелязан националният празник 3 март и 136 години от Освобождението на България. На тържеството, което традиционно се състоя на централния градски площад „Хаджи Димитър”, присъстваха около 1000 жители и гости на Сливен. Благодарствен молебен и панихида в памет на загиналите воини за Освобождението на България отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий. На церемонията присъстваха представители на местната власт, депутати и много граждани. Пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци бяха поднесени венци и цветя. По повод националния празник, на площада се проведе традиционната лекоатлетическа щафета и масов крос „Освободител”, която се организира за 50-ти пореден път. В състезанието се включиха ученици от Сливен. Отбелязването на 136-тата годишнина от освобождението на България завърши с пищен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци – Сливен.

Жителите на Видин отбелязаха 136 години от Освобождението на България. Началото на официалното честване бе дадено на площад „Бдинци” с тържествена церемония по издигане на българското знаме. Церемонията бе проследена от много жители и гости на града. Кметът на Община Видин Герго Гергов поздрави присъстващите и се спря на значението, което датата 3 март има в българската история. „На този ден преди 136 години България празнува своето спасение. Българският народ ликува, изпълнен с дълбока вяра, че поставя началото на нова ера в своята история. Санстефанският мирен договор слага края на Руско-турската освободителна война и известява раждането на българската свобода. Трети март е ден, в който народът ни свежда с преклонение глава пред подвига на руските войници, българските опълченци, румънските и финландските воини и всички, които със своята героична саможертва донасят жадунаваната свобода за Отечеството ни. Причината да сме тук е нашата дълбока признателност към тяхното дело, което остава завинаги запечатано в паметта на поколенията”, каза Герго Геров. Поздравително слово произнесе и Негово високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан. Той отбеляза, че днешният празник ни задължава да познаваме свободата, която е върховното благо за всяко общество. Церемонията продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Трети пехотен Бдински полк и историческа възстановка на Освобождението на Видин. Тази година в нея се включиха повече от 100 души, сред които имаше представители на Национален съюз „Единение”, Ансамбъл за народни песни и танци „Дунав”, самодейци от читалищата във видинските села. Участниците представиха сраженията и обсадата на Видин, последвалото предаване на крепостта на румънските воини и посрещането на руските части, предвождани от ген. Боревски.

С панихида, отслужена от пловдивския митрополит Николай, на Централните гробища в Пловдив, бе почетена паметта на загиналите български опълченци по време на Османското робство. Бяха поднесени цветя и венци на гробовете на загиналите опълченци. В тържествената церемония участваха представителни формирования от гарнизон – Пловдив и военен духов оркестър. Тържествата за Трети март в Пловдив започнаха с молебен в храма „Св. Богородица”, отслужен от митрополит Николай. След това пред паметника на руските освободители бяха поднесени венци и цветя. По случай 136-та годишнина от Освобождението на България от османско робство на хълм Бунарджика и тази година се стекоха стотици пловдивчани, въпреки дъжда. По това време, на площад „Стефан Стамболов” празничен концерт изнесе Духов оркестър-Пловдив.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5895 30

Свързани новини

Коментари 30

Добави коментар
Батко Данчо

2015.05.03 | 19:59

30
Местан е най- добрия!Местан-премиер!

2014.03.10 | 21:03

25
не на кукерството мартениците и прескачането на огън това са окултни сатанински ритуали

2015.05.03 | 19:59

29
GLUPOSTI PISHESH.

2014.03.10 | 21:05

28
честит празник българи и не забравяйте кой ни освободи

2014.03.10 | 21:04

27
хиляди български мъже, та даже и жени те освободиха проливайки кръвта си няма да забравим не бой се, но ти не го забравяй!

2014.03.03 | 20:22

11
Честит празник на всички Българи, освен на Сидеров Бареков и Росен Петров!!! Тези са Еничари!

2014.03.10 | 21:03

26
ВИДЯХМЕ ви какви сте нищожества ВСИЧКИТЕ ! ЗАТОВА НИКАКВИ ГЕРБ - ета , герберастки тиквета , АБВ-та , БПС-та ,ДПС-та турчета , дудучета - петровчета и разни други ХЮМНЕТА ! САМО АТАКААААААА ! ВОЛЕН - ПРЕМИЕР !!

2014.03.03 | 22:06

24
Честит празник на всички Българи! България над всичко!
вихър

2014.03.03 | 22:05

23
Живи и здрави да сме всички българи ! Честит празник !

2014.03.03 | 22:05

22
Честит празник на всички Българи!Да сме живи и здрави,обединени и сплотени.Единни и с любов да живеем.Честит Трети Март!
българин

2014.03.03 | 22:05

21
Честит празник на цяла България и всички българи у дома и по света!!!!! Да не забравяме историята и да не позволяваме на комплексирани днешни и вчерашни управници да е подменят!!!!!!
Българин

2014.03.03 | 22:05

20
Българийо, Родино мила, за нас си всичко, ти на света!!! Честит празник, Българи, и поклон, пред Русия и руският народ!!!
birkoff

2014.03.03 | 18:13

2
” Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби” -Васил Левски

2014.03.03 | 22:05

19
Честит Трети Март!Честит празник Българи!Да живее България!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини