Имигрантско бебе чака ЕГН

  • 29 януари 2014 14:02

  • 1430
  • 3
Имигрантско бебе чака ЕГН
© Булфото

Бебе, родено във Временния център за настаняване на имигранти в Ковачевци, не съществува по документи. Това съобщиха
от пресцентъра на областната администрация.

Според законовата процедура в специални карти на възрастните хора, които влизат в България, за да търсят убежище, са вписани децата, с които те са преминали границата. Пеленачето обаче е родено в България и не е вписано в тази карта. От друга страна законът не позволява то да бъде регистрирано с ЕГН, докато майка му не получи статут на бежанец, обясни заместник-областният управител Галина Никодимова.

Документалните и процедурни неуредици, свързани с регистрацията на чуждите граждани у нас създават проблеми, поясни Никодимова.

По думите й наскоро станало ясно, че представители на Хелзинкския комитет и на Върховния комисарят по бежанците са договорили с Агенцията по бежанците у нас чуждите граждани, които вече са получили статут на бежанци, да могат да остават в лагерите за временно настаняване, какъвто е и този в Ковачевци, 6 месеца след това. Досега процедурата предвиждаше в 14- дневен срок те да напуснат центъра и да търсят външен адрес, или настаняване в интеграционен център.

Novini.bg
1430 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.01.30 | 15:43

3
Shte om dam edni egn ts az na tez maimuni, doshal ot na.maikasi.putkata i egn shte im dam ai siktir da chezvat ot nashta zemq urodi.

2014.01.30 | 15:43

2
ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ,ГАДОВЕ!!!БЪЛГАРЯ ЗАГИВА, А НИЕ ДА ИМ МИСЛИМ ЗА ЕГН?????????????

2014.01.29 | 20:16

1
ЩЕ МУ ДАДАТ ЕГН ЗАЩОТО Е БЪДЕЩ ГЛАСОПОДАВАТЕЛ ЗА ДПС

Добави коментар

Водещи новини