100 семейства топят лед, за да пият вода

  • 28 януари 2014 14:55

  • 1739
  • 2
100 семейства топят лед, за да пият вода
©

Повече от три дни над 100 семейства са без ток и вода. Електрозахранването към вилната зона "Каптажа“ в Бургас е спряно в неделя сутринта и до този момент проблемът не е отстранен. Освен в тъмнина, стотиците живущи там са и без вода. До вилната зона няма изградена ВиК инфраструктура и всички разчитат на сондажи, които обаче се захранват с ток, а при настоящата ситуация местните няма как да си осигурят дори чаша вода, съобщава "Флагман".

„Търсим чист сняг и го топим“, разкрива простата формула на спасението Костадин Ангелов. В същата ситуация е изпаднал и неговият съсед Атанас Бахчеванов, който има още по-сериозен проблем. Трябва да осигури питейна вода и за животните си. Решението отново е същото – събира сняг в големи съдове, разтопява го и осигурява живителната течност. На Каптажа живее и баскетболната легенда Ангел Шипков. Днес, вече на 77-години майсторът на спорта е на тъмно, събира сняг, за да пие вода и благодари на Бога, че е запазил старото си чудо, за да е на топло в минусовите температури.

На „Каптажа“ къщи имат няколко британски семейства, които са се видели в чудо. „Не могат да си представят, че в 21 век токът просто ей така ще им спре за три дни и никой няма да им даде обяснение“, разказва председателят на сдружението Николай Димитров.

Хората са се опитали да се свържат с ЕВН, но конкретен отговор така и не са получили. Съобщено им било само, че са работи по отстраняването на аварията, но кога ще бъде решен проблема – не ставало ясно.

„След като нямаше адекватна реакция се обадих в ДКЕВР и сигнализирах. Провериха случая и ми казаха, че от ЕВН са съобщили, че имало счупени стълбове. Сам обходих целия район от Банево до Каптажа и никъде не видях да има паднали стълбове. За мен това е подтекст, те да обявят извънредно положение, при което време за отремонтиране няма. При общите условия трябва да отстранят аварията до 24 часа“, допълва Николай Димитров.

Според него, а и според голяма част от местното население, в основата на проблема е дело, което те водят срещу ЕВН. Дружеството години наред им е начислявало във фактурите такса за пренос на енергия до домовете без да има правно основание. Цялата техническа инфраструктура, включително и трафопоста са собственост на тамошното сдружение. „Трябва да ни начисляват ток на цена на средно напрежение, а не на ниско, както правят. Заведохме иск за няколкодесетки хиляди лева в съда. Смятаме, че това е причината, те не разрешават проблема ни бързо. Тълкуваме поведение им като опит за натиск срещу нас“, категоричен е Николай Димитров.

Заради спряния ток и охранителната техника масово е дала фира, а така Каптажа се е превърнал в любимо място на джебчии. „Спим с фенери и пушки. Не знаем какво може да стане. Всяка вечер обикалят крадци. Има вили, в които не живее никой, сигурно вече са обрани“, предупреждават местните.

Последвайте канала на

1739 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.04.25 | 19:42

2
Правен съвет. Заведете колективен иск срещу ЕВН. Стойността за която може да го зведете съгласно ЕС за този период без ток и нанесени щети след доказване може да е в размер над 4 милиона и половина. Мисля че ще има адвокати.
kiro

2014.04.25 | 19:42

1
ето така се открива топлата вода,ДОБРЕ ДОШЛИ В БЪЛГАРИЯ

Добави коментар

Водещи новини