Всеки трети българин не иска бежанците у нас

  • 26 ноември 2013 06:17

  • 1533
  • 4
Всеки трети българин не иска бежанците у нас
©

Всеки трети българин е против допускането на повече бежанци у нас. Това сочи национално представително социологическо проучване, проведено от агенция „Медиана”, което беше представено вчера. Данните показват, че за една година толерантността в България се е сринала.

Доскоро държавата ни се е нареждала на челното трето място след европейските страни Испания и Швеция по отношение на толерантност към гражданите на конфликтни държави. След бежанската вълна у нас през последните месеци обаче нагласите на българите рязко се променят, пише "Монитор".

Доказателство за това са резултатите от изследването, според които всеки пети българин смята, че имигрантите трябва да бъдат изгонени. Болшинството от сънародниците ни – 78%, са на мнение, че страната ни е прекалено бедна, за да може да си позволи да издържа бежанци.

„Отношението към тях е като към тежко заразноболни или опасни животни коментира социологът Кольо Колев, който представи изследването. Той допълни, че основните страхове на българите са свързани с нарастване на криминалната престъпност, с бедността, с разпространението на зарази и болести, както и с разбирането, че няма място и условия за настаняване на бежанци. Недоверието към институциите също подхранвало страха у българите.

Заради несигурността, която изпитват, 42 на сто от сънародниците ни смятат, че бежанците не трябва да бъдат допускани да излизат от лагерите. Тревожно е и че 15%, или 1 млн. пълнолетни българи, одобряват насилието към бежанците. Според Колев причина за тези резултати не била ксенофобията, а ужасът и паниката, които пораждат агресия и желание за насилие. Той добави, че подобни нива на агресивност можем да наблюдаваме и в други европейски страни като Португалия и Холандия.

Въпреки паниката и страховете, обзели обществото ни, по-голямата част от българите имат доста по-човешко отношение към бежанците 65% смятат, че трябва да им помогнем и да им осигурим по-нормални условия на живот. Мнозинството е толерантно, но когато имаш агресивно малцинство, което бъде изпуснато от контрол, това вещае ексцесии”, коментира социологът. Той добави, че бежанският проблем не се приема като временно състояние, а като трайно заселване. „Засилват се и опасенията и страховете от исляма, но не толкова от традиционния ислям, а по-специално от екстремисткия”, каза още Колев. Евродепутатът Илияна Йотова добави от своя страна, че една част от бежанците тръгват за България с целта да стигнат до Западна Европа и че те не свързват бъдещето си с нашата страна. „Искаме ЕС да увеличи натиска върху Турция за подписване на споразумения за реадмисия”, каза Йотова. Тя настоя и за нова среща на върха, посветена на темата за бежанците, и за изготвяне на европейска стратегия за справяне с този проблем. Според нея България отдавна е трябвало да начертае своята стратегия по бежанския проблем.

1533 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Първи

2013.11.27 | 23:02

3
Няма страшно от джихадисти. Те не бягат от Сирия, а там отиват.

2013.11.27 | 23:02

4
Когато мечка играе при съседите ще дойде и при нас.
!

2013.11.26 | 17:26

2
според мен всеки втори българин не ги иска!

2013.11.26 | 17:16

1
Не всеки 3- и , а всеки първи българин не ги иска !Иключение - предатели и соросоидни гниди !

Добави коментар

Водещи новини