Зачестяват инцидентите по пътя

  • 27 август 2013 08:17

  • 817
  • 0
Зачестяват инцидентите по пътя
© Булфото

Държавата може да измисли други начини, които да са по-удобни за гражданите. За идеите в промяна на Закона за движение по пътищата коментира в сутрешния блок на ТВ7 главният секретар на СБА инж. Емил Панчев.

Повече са жертвите на пътя в сравнение с миналата и по-миналата година. Напоследък се случиха повече кървави инциденти със загинали млади хора. Би трябвало проблемите постепенно да се изчистват, но решението не е да се постави шофьорската книжка на предното стъкло.

Според Панчев много може да са причините по магистралата, които могат да доведат до нелепи инциденти. Например, по магистралите спират под сенките на мостовете, а това е аварийна лента. Включително пътна полиция и ДАИ спират на забранени места, а това са предпоставки за тежки пътнотранспортни произшествия.

Много неща се промениха в положителна насока, но българинът не е готов да кара по магистрала, каза Емил Панев. Всяка година много българи стават жертви на катастрофи на пътя с фатален край. Тенденцията те да намаляват беше прекъсната. До средата на 2013 г. жертвите и ПТП-тата в страната са повече в сравнение с 2012 г. Според статистиката основна вина имат несъобразената скорост и злоупотребата с алкохол.

"Лошото е, че голяма част от катастрофите в периода на почивките са благодарение на алкохол", добави Златина Стоянова от Българска асоциация на пострадалите при катастрофи.

Основната причина е безотговорността на шофьорите. Във връзка с това сдружение "Отворена младеж" организира обученияq за да се запознаят водачите с опасността от скоростта. Основната целева група са младежите, за които безопасността е на последно място.

Даниел Венков, представител на сдружението поясни, че след София, днес 27 август, обучението ще се проведе във Велико Търново. Следват Варна, Бургас и Пловдив. В момента се провежда обучение на млади шофьори от техни връстници, които им обясняват, че безопасното шофиране пази не само живота, а и колата. Всеки трябва да се съобразява не само с  правилата, а и с останалите участници в движението.

Последвайте канала на

817 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини