Пращат на съд монах - оженил се и имал син

  • 20 юни 2013 07:25

  • 1877
  • 0
Пращат на съд монах - оженил се и имал син
©

За първи път след разкола Светият синод прати висш духовник на църковен съд. Архиереите единодушно са решили да бъде заведено църковно-наказателно дело срещу Левкийския епископ Павел, научи "Стандарт". Той също така губи право да се бори за митрополит, както и да живее в Синодалната палата - в момента обитавал стая на тавана. До приключването на делото епископ Павел ще е под т.нар. канонично запрещение - забранено му е да служи.

Архиереите стигнали до решението заради данни, че владиката е сключил граждански брак, след като е приел монашеството, което е абсолютно в разрез с канона. Вероятно, докато бил архимандрит през 1991 г., той дори станал баща на момче, разказаха столични духовници. Друго нарушение на епископа било, че се е подписал в синодалната кондика под фалшиво монашеско подстрижение за член на братството в Зографския манастир на Атон.

Епископ Павел не бе открит за коментар. Броженията срещу него в Синода са отдавна, но досега не се е стигало до решения, първо, защото е имало по-важни теми, и второ - зад владиката стоели влиятелни хора, обясниха духовници, като отказаха подробности.

Църковният съд е насрочен за 26 ноември. Тъй като делото е срещу епископ, съдът е пълният състав на Св. синод. Дотогава правната комисия ще събира документи и доказателства за нарушенията на Павел. Според устава на БПЦ най-тежките наказания може да са низвержение без или с отлъчване според каноните или пълно отлъчване - изключване от общение с църквата.

Заради делото срещу него, Павел няма да може да се състезава за митрополитския престол в Западна Европа. Изборът за мястото на оттеглилия се дядо Симеон ще е през септември. Предстои избор и на митрополит в Русе, тъй като дядо Неофит бе избран за патриарх. В момента той още управлява епархията дистанционно.

Последвайте канала на

Novini.bg
1877 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини