Българският участък от Дунав не е застрашен от наводненията в Европа

  • 10 юни 2013 08:32

  • 1067
  • 0
Българският участък от Дунав не е застрашен от наводненията в Европа
©

Днес обстановката в българския участък от река Дунав е нормална. Това обяви в ефира на БНТ Павлин Цонев. Нормално е край Русе да има покачване на водата, но на Ново село наблюдаваме понижаване с 15 см, допълни той.

За нас започва интензивно наблюдение на реката при нива от 600 см. Засега никъде не се наблюдават такива стойности. При достигането им се известяват Басейнова дирекция, Напоителни системи, както и областните администрации, подчерта специалистът.

По думите му, обстановката в Германия и Австрия се нормализира. В района на Будапеща обаче водите на реката са достигнали много високи стойности. Тази вълна до края на седмицата ще бъдат в Сърбия. В четвъртък - петък ние ще имаме информация с колко ще се покачи нивото на Дунав при нас, обясни Цонев.

В Сърбия при Железни врата в момента водното ниво е около 2270 см, което означава, че е около 3 метра под рисковото. В страната имат готовност да поемат този голям обем. От техния режим на работа зависи как тази вода ще се отпуска към Долен Дунав, заключи той.

Последвайте канала на

1067 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини