Колоездачи на протест в Перник

  • 29 април 2013 17:44

  • 1138
  • 0
Колоездачи на протест в Перник
©

Колоездачи протестираха днес през община Перник с искания да се вземат спешни мерки за създаване на условия за велоспорт, предаде БТА.

В Перник има 10 000 колоездачи, заявиха те. Всяка година броят на желаещите да карат колело се увеличава с по 1 000. Няма нито една велоалея, велосипедистите рискуват живота си, като са принудени да карат редом с автомобилите, недоволстват младите хора.

Спонтанният протест пред общинската управа е продиктуван от нелепата смърт на 17-годишната Кристина Даниелова. Девойката намери смъртта си в петък вечерта, докато караше колело на вътрешноградската магистрала. Пияният 28-годишен водач Павел Иванов ударил момичето, което се прибирало към дома си. Кристина обичаше да спортува, разказа майка й Радмила Методиева. Покрусената жена сподели, че децата в Перник нямат условия за спорт, растат по кафенетата.

Недоволните колоездачи бяха приети от кмета Росица Янакиева и заместника й Росен Йорданов. Велосипедистите поставиха ултиматум на общинското ръководство, че ако до 10 май не предприеме мерки за ограничаване на скоростта в участъка, в който загина Кристина, през нощта на 10 май те ще поставят легнал полицай, независимо дали е законно.

Участъкът, в който загина Кристина, е обявен за най-опасния на вътрешноградската магистрала в Перник. Преди шест години почти на същото място пияна шофьорка отне живота на трима младежи. Паметна плоча напомня за трагичния инцидент.

1138 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини