Иван Нейков: Финансовата стабилност се превърна в мантра

  • 12 април 2013 07:45

  • 1845
  • 0
Иван Нейков: Финансовата стабилност се превърна в мантра
©

"Много често се казва или социална политика, или финансова стабилност, или икономика. Няма такава алтернатива или, или. Нещата стават или не стават", заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Иван Нейков, бивш социален министър.

"Част от проблема, който наследихме и наистина изкара хората на улицата беше, че се превърна в някаква мантра финансовата стабилност на държавата. От тази гледна точка именно разкъсването на икономиката от финансите доведе до цялата гиролтия", смята още Нейков. "Сега пък почваме да приказваме на едро за социалната политика без да се мисли как ще се изпълняват обещанията.", добави още той.

Според финансиста Стоян Александров, при всички случаи финансовата стабилност трябва да бъде запазена. Той обаче отбеляза, че  хората вече трудно свързват двата края. "Причините хората да излязат на улицата са не  само сметките за ток. Те са извън пределите на бившото правителство. Доста отдавна се води една политика на задържане на доходите. Имаше един период от време, когато хората компенсираха ниските доходи с възможността да вземат кредити и имаше една кредитна експанзия. За това бяха виновни самите банки", заяви Александров.

Даниела Генкова, жената с пръстените от ВМЗ - Сопот, е категорична, че трябва да бъдат повишени доходите на хората. Тя смята, че това наистина ще стане бавно. Според нея обаче това е задължително, защото хората се лишават от все повече неща.

Александров обаче поясни, че не трябва да се тръгва само с повишаване на доходите. Той обясни, че така ще се изгуби стабилността, която е изключително важна за страната.

Иван Нейков поясни, че всеки разход трябва да е обоснован, а не да се обяснява ей така от някоя партия, че ще се повишат доходите и че ще се намерят работни места за определен хора.

Нейков открои и нов проблем. По думите му, абсурдно е да се очаква от малките фирми да спазват законодателството, което спазват големите фирми, в които има 10 000 работници.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1845 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини