Ученик на крачка от смъртта заради китайски таблетки за отслабване

  • 08 април 2013 06:12

  • 7736
  • 4
Ученик на крачка от смъртта заради китайски таблетки за отслабване
©

19-годишен младеж едва отърва инфаркта, след като пи китайска хранителна добавка с опасното вещество сибутрамин. Това съобщи проф. Донка Байкова – зам.-шефът на Дружеството по диететика и преподавател от Медицинския университет в София, която е негов лекуващ лекар, цитирана от Монитор.

Ученикът, който тази година ще бъде абитуриент, е тежал 184 кг. В продължение на няколко месеца той спазвал стриктно хранителен режим, предписан му от проф. Байкова, и редовно ходел на консултации. Момчето свали 22 кг и стана 142 кг, но искаше ефектът да е светкавичен. Обади ми се по телефона и ме попита дали да си купи китайска добавка. Забраних му категорично, разказа проф. Байкова.

Пациентът обаче не я послушал и на своя глава си купил „Лида дай дай хуа”. Три дни след като пил от капсулите той е приет по спешност
в Националната кардиологична болница в прединфарктно състояние. 19-годишният младеж вдигнал кръвно 240 на 120, а пулсът му играел неудържимо.

Само бързата и адекватна намеса на колегите го спаси, обясни проф. Донка Байкова и посъветва да не прибягваме до хранителни добавки и хапчета за отслабване, а да спортуваме и намалим количеството на храната. 40-годишна софиянка пък стана сомнамбул и едва не скочи от балкона на вилата си след като започнала да пие хранителни добавки за отслабване, натъпкани със забранения в Европейския съюз сибутрамин, разказа друг случай от практиката си диетоложката. Столичанката била удържана да не се потроши от съпруга си, който по съвпадение станал по същото време.

Активното вещество сибутрамин е изключително опасно. На практика то представлява деривантен амфетамин, предупреди проф. Донка Байкова. Тя поясни, че първоначално той не само „приспива” центъра на глада в мозъка и отделянето на хормона на щастието, което довежда до остри депресии, но и води до пристрастяване към него. Освен това опасната субстанция първоначално създавала усещане за сила и повишена енергия през деня, които постепенно, но необратимо преминавали в депресия, постоянен страх и сънливост. Вечер и през нощта обаче човек бива обзет от възбуда, гони го безсъние, а някои дори стават агресивни.

Последвайте канала на

Novini.bg
7736 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
гергана

2013.08.07 | 15:54

4
приятелката ми почина преди месец от подобни хапчета,пиеше ги две години накрая и разложиха органите...
милан

2013.05.19 | 17:33

3
АМИ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ СКАПАНИТЕ МЕДИИ ЗАЩО ПУСКАТ РЕКЛАМИ С ТАКИВА ВЕЩЕСТВА ?!
дада

2013.04.08 | 17:21

1
тъпите медии ще пуснат всичко зареди паричките неги интересува че е вредно или че някой ще пукне

2013.05.19 | 14:01

2
Като сме тъп народ с тъпи закони така ще е. Забраниха ги като лекарство и веднага започнаха да ги вкарват в страната като хранителна добавака. Тъпотия.

Добави коментар

Водещи новини