БАБХ: Предлаганите на пазара зеленчуци стават все по-качествени

  • 20 март 2013 16:30

  • 1882
  • 1
БАБХ: Предлаганите на пазара зеленчуци стават все по-качествени
©

С настъпването на пролетта въпросът за нитратите в плодовете и зеленчуците, които консумираме, става все по-актуален. Безопасни ли са тази година пресните салати?

Според експертите от Агенцията по храните, предлаганите на пазара зеленчуци в последните месеци стават все по-качествени, предаде БНТ. От ведомството отчитат по-малък брой актове спрямо същия период на миналата година, и по-строго спазване на зададените предписания.

Самите производители се стремят да спазват всички норми на торене, на пръскане, спазват карантинните срокове, водят си дневници. Те се самоконтролират. Това се доказва от пробите, които сме взимали досега, каза Юлия Кръстева, експерт в БАБХ.

52-годишната Пенка Владимирова приготвя всеки ден вечерята за своето семейство. Признава, че салата винаги присъства на трапезата й. Тя посъветва хората внимателно да почистват зеленчуците преди употреба.

Хубаво се измиват, доколкото е възможно, хубаво се обелват, ако трябва да се прави някаква термична обработка, се спазват всичките процедури, каза тя.

И накрая един съвет от опитни кулинари - когато овкусяваме салатите, е добре да им се добави свеж лимонов сок, който неутрализира нитратите.

Последвайте канала на

1882 1

Коментари 1

Добави коментар

2013.03.21 | 08:28

1
Шегаджии! Всичко онова, което е огромно и изглежда произведено на принципа copy-paste няма как да не е бъкано с химии. Аз лично предпочитам месестите домати, кривите краставици, неголемите салати, зелен лук и чесън от двора на село. Не изглеждат като нарисувани (или ако изглеждат, то е благодарение на прородата), но пък са вкусни. И от тях кой-знае защо нямам стомашни поблеми, за разлика от купешките, дето стават "все по-качествени".

Добави коментар

Водещи новини