Дават над 30 млн. лв. за ремонт на музеи и културни обекти

  • 20 юли 2011 06:36

  • 542
  • 0
Дават над 30 млн. лв. за ремонт на музеи и културни обекти
©

На археологическите разкопки на бул. "Княгиня Мария-Луиза" при Метростанция № 8 (вход откъм ЦУМ) в присъствието на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще подпишат осем договора за безвъзмездна финансова помощ за ремонт на културни институти.

Средствата по договорите са в размер на 30 057 435 лева. Те се осигуряват от Оперативна програма "Регионално развитие" на Европейския съюз. Продължителността на изпълнението на проектите ще бъде 24 месеца, информира пресцентърът на МС.

Парите се осигуряват в рамките на схемата "Подкрепа за паметници на културата с национално и световно значение, допринасящи за устойчивото развитие на туризма", операция 3.1 „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура", приоритетна ос 3 „Устойчиво развитие на туризма".

Безвъзмездно финансирани ще бъдат следните обекти: "Възстановяване и социализация на Национално-исторически архитектурен резерват - Плиска"; "Възстановяване, експониране и изграждане на туристическа инфраструктура на Раннохристиянска базилика "Червената църква" край гр. Перущица"; "Възстановяване на сградата на "Кръстатата казарма" (Етнографска експозиция) и изграждане на прилежаща инфраструктура, гр. Видин"; "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика"; Социализация на Историко-археологически резерват "Никополис ад Иструм"; "Консервация, реставрация и социализация на могилата Шушманец"; "Възстановяване и социализация на Римска крепост "Сексагинта Приста" и "Изграждане на подпорна стена, художествено осветление и туристическа инфраструктура за достъп до исторически резерват "Трапезица" в гр. Велико Търново.

На събитието ще присъстват министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и кметът на столицата Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Последвайте канала на

Novini.bg
542 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини