Задържани у нас папагали ще бъдат освободени на остров Нгамба

  • 07 март 2013 14:09

  • 3067
  • 0
Задържани у нас папагали ще бъдат освободени на остров Нгамба
©

Утре 32 броя африкански сиви папагали (жако), които бяха задържани в България през 2010 г., ще бъдат трансферирани в Уганда за рехабилитация и освобождаване на остров Нгамба. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Папагалите са уловени в дивата природа в Африка, изнесени са незаконно от Ливан и при опит за незаконен внос в България са задържани на Летище София. Част от птиците са били укрити в съоръжения с двойни дъна. Опитът за умишлен трафик е в нарушение на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES), както и на изискванията, въведени в ЕС чрез съответните регламенти.

Папагалите ще отпътуват за Уганда в 15:50 ч. с полет през Доха, Катар, като ще бъдат изпратени на летище София от представители на Зоологическа градина - София, Българска фондация "Биоразнообразие" и от придружаващия ги италиански ветеринар, специалист по папагалоподобни.

Видът е най-емблематичният от всички африкански папагали и един от най-търгуваните в света, което е довело до драматично намаляване и изчезване на локални популации в голяма част от историческия му ареал. Този папагал е включен като "уязвим" в червения списък на Световния съюз за защита на природата (IUCN), поради което за нарушения срещу него се носи наказателна отговорност.

В последните години стотици конфискувани жака са били успешно освобождавани в Камерун, Република Конго и Уганда, но проект за връщане на сиви папагали, конфискувани извън Африка.

Последвайте канала на

3067 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини