Въвеждат жълта зона около болниците

  • 23 януари 2013 06:22

  • 1036
  • 1
Въвеждат жълта зона около болниците
©

Столичната община въвежда безплатна жълта зона за паркиране около болниците и други натоварени места в града. Така от кметството смятат да въведат ред в спирането на колите там, където е натоварено, но в момента не се регулира от синя или зелена зона. Идеята е да бъдат разчертани места, като шофьорите ще бъдат длъжни да ги спазват, съобщава Монитор.

Жълтата зона ще е безплатна, но ще се регулира от паяци. Проектът ще стартира пробно в района на Трета градска болница до края на месеца. „Ще направим този опит и ако има положителен резултат, ще можем да го приложим и на други места”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова. Пред лечебното заведение ще се разчертаят места с бяла боя, ще се сложат и антипаркинг колчета, а специални жълти знаци ще информират гражданите за новата зона.

По думите на градоначалника при желание на районните кметове репатриращи автомобили може да регулират паркирането и в кварталите. „Така ще се освобождават места за паркиране до важни сгради като институции и болници”, разясни Фандъкова.

След като паяците вече почти не шетат из центъра на София, от октомври те въдворяват ред в кварталите. По около 25 коли на ден се вдигат от детски площадки и от зелени площи. В тези случаи служителите на паяците работят заедно със Столичния инспекторат, който налага съответните глоби.

„В идеалния център на София има 20% по-малко паркирали коли. В синята зона ефектът е видим. Не сме очаквали повишение на приходите, а намаление на паркиралите автомобили”,обясни Фандъкова. По думите й паяците трябва да работят само в краен случай, когато се пречи на движението.

От общината също обсъждат облекчаване на паркирането около болниците, където има синя и зелена зона. Един от вариантите е да се издаде специален служебен абонамент на преференциална цена, за да може и лекари, и пациенти да бъдат облекчени. Другият вариант е по-дълъг престой на автомобилите пред болничните заведения. Предстои съгласуване на идеята с управата на болниците.

Последвайте канала на

Novini.bg
1036 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Статистик

2013.01.23 | 12:01

1
Е това вече ще счупи глупомера. Паякът ще репатрира коли които не са спрели в нарушение но на някой му е щукнало че не му харесват. Ама ние сме си виновни че си траем или се дъвчем един друг

Добави коментар

Водещи новини