Със специална техника ще спасяват пострадали при катастрофи в Пловдив

  • 19 декември 2012 08:58

  • 806
  • 0
Със специална техника ще спасяват пострадали при катастрофи в Пловдив
©

Четири нови автомобила, оборудвани с пневматична техника за рязане на автомобили, ще спасяват пострадали при катастрофи в Пловдив. Така градът утроява мощта си в подобни ситуации. До момента спасителите са разполагали с две коли. Сега общо в областта има осем. С такава ще работят още в Карлово, Асеновград и Стамболийски. За цялата страна са осигурени 42 автомобила, предаде БНТ.

Всичките автомобили са оборудвани с хидравлични инструменти, които са изключително важни за спасителни акции при пътнотранспортни произшествия. С тях се режат ламарини и цели конструкции на леки коли, камиони и автобуси.

Техниката е изключително безопасна. Без да изскачат искри и да предизвикват пожар, обясни гл. инспектор Димитър Бришимов - н-к на група "Спасителна дейност" при РЗ-ПАБ - Пловдив.

Около 300 огнеборци в Пловдив ще бъда обучени как да работят с пневматичните ножици.

До момента тази работа се вършеше само от Аварийно-спасителния отряд. Ние сме само една служба в целия район. Сега има още четири автомобила. Вече другите ще могат да поемат първия удар. След това се включваме ние и довършваме ситуацията, допълни Бришимов.

Машините са немско производство. Цената на всяка от тях е около 20 000 лева. Осигурени са по програма "Регионално развитие".

Спасителите признават, че техниката не е най-мощната, но с четирите нови пневматични комплекта ще се справят значително по ефективно.

Последвайте канала на

806 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини