Несебър настръхна, може да излезе от ЮНЕСКО

  • 15 декември 2012 14:53

  • 1596
  • 2
Несебър настръхна, може да излезе от ЮНЕСКО
© Булфото

Несебър на прага на нов бунт. Местните хора се тревожат, че строежи на пристанището ще извадят града от списъка на ЮНЕСКО.

През седмицата държавата даде на концесия порта на частен инвеститор с планове да строи хотел, ресторант и търговски обекти, информира БТВ.

Пристанището в Несебър е най-голямото по Южното Черноморие и единственото засега, на което акостират големи пасажерски лайнери. От няколко месеца обаче тече мащабен ремонт - държавата обновява кейовата стена и вълнолома. Но това, което тревожи местните, са плановете на новия стопанин.

„Целият град е настръхнал. Там пак ще се застроят хотели, ресторанти, търговски обекти, на едно място пише даже търговски комплекси. Там ще стане един мол на открито. Значи, ако ще ставаме Монте Карло, да го правим целия град, да забравим за ЮНЕСКО”, казва Георги Карачев, председател на Сдружение „Месамбрия Понтика”.

И строежът на новото яхтено пристанище отсреща, започнал след четири години застой, е трън в очите на хората в Несебър.

Инвеститорът на марината отрича понтоните да имат друга функция, освен да пазят яхтите при буря. Но в града паметник на ЮНЕСКО са убедени, че строежите ще променят статута му. Като архитектурен резерват, са забранени и концесиите.

Книжата на марината вече са изпратени в централата на ЮНЕСКО. От министерство на транспорта успокоиха, че и концесията на пристанището е съгласувана с културното министерство. Модернизирането на терминала щяло да бъде съобразено със спецификата на старинния град. Жителите му обаче ще сезират за строежа Комисията за защита на конкуренцията и се надяват да го спрат.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1596 2

Коментари 2

Добави коментар
Центурион-2

2012.12.16 | 18:27

2
Айде пак конспираторите започнаха да говорят!
Центурион

2012.12.16 | 18:27

1
България освен в ООН в нищо друго не трябва да членува ако иска да има бъдеще !

Добави коментар

Водещи новини