Зложелатели рушат маркировъчни табели в Родопите

  • 11 декември 2012 09:43

  • 2112
  • 0
Зложелатели рушат маркировъчни табели в Родопите
© Булфото

Призив да се опазват маркировъчните табели по Трансродопския маршрут за пешеходен и велосипеден туризъм, отправят от екофондацията "Новото тракийско злато". Сто табели са поставени по маршрута през октомври, но част от тях вече са изчезнали, е констатирал екип на екоорганизацията.

Според специалистите има участъци, в които табелите са премахнати сякаш целенасочено - в района около Бяла река и село Дъждовница. Между селата Гълъбово и Латинка маркировката на дърветата е изсечена с брадва, обяснява Михаела Кирчева, координатор по екотуризъм във фондацията, цитирана в съобщението.

Трансродопският маршрут тръгва от Пампорово на изток, преминава през Западните Родопи, река Арда и язовир "Кърджали", района на "Студен кладенец", Ивайловград, Маджарово и се връща обратно в Кърджали.

Очаква се маршрутът, финансиран по българско-холандския проект "Новото тракийско злато" да привлече повече туристи в Родопите.
За да бъде обаче маршрутът успешен и наистина привлекателен както за групи, така и за индивидуални туристи, маркировката е изключително важна, посочват от екоорганизацията.

Предвидено е официално представяне на Трансродопския маршрут в рамките на изложение "Ваканция и СПА Експо 2013", което ще се
състои между 14 и 16 февруари в София. Тогава ще бъде готова и карта на маршрута, който ще бъде включен в програмите на български и чуждестранни туроператори.

Последвайте канала на

2112 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини