Българин е сред топ архитектите на Европа

  • 28 ноември 2012 14:34

  • 18
  • 0
Българин е сред топ архитектите на Европа
©

Владо Вълков е един от 40-те най-обещаващи млади архитекти и дизайнери на Европа, отличени с наградата 40 Under 40 за 2012 година според сайта на Чикагския музей за архитектура и дизайн "Атенеум", пише "Дневник".

Той е първият българин, който получава едно от най-престижните европейски отличия за архитектура.

Вълков е носител на авторитетни награди на Международна академия по архитектура и на Международна фонадация "Яков Чернихов". Негови проекти са печелили първа награда на "Panasonic Store Front Design Competition", втора награда на "UNDP Competition" и са били част от изложба на "Beyond Media Festival" във Флоренция, Италия. През 2009 г. основава архитектурна фирма.

Ежегодният конкурс се организира от Европейския център за архитектурно-художествен дизайн и градоустройствени изследвания (European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies) и от Чикагския музей за архитектура и дизайн "Атенеум" (The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design). Целта на програмата е да отличи следващото поколение архитекти и дизайнери, които ще повлияят на бъдещата жилищна и работна среда, на градовете и провинциалните райони. Предназначена е за млади архитекти, ландшафтни архитекти, урбанисти, индустриални, графични, модни и текстилни дизайнери под 40-годишна възраст, които работят независимо, във фирма или по определен проект, в който са водещият дизайнер, гласи описанието на конкурса.

Сред наградените за 2012 г. са и млади архитекти от 13 други държави - Франция, Великобритания, Австрия, Испания, Дания, Италия, Турция, Полша, Португалия, Холандия, Германия, Гърция и Малта.

18 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини