50 души протестираха пред сградата на Районен съд - Видин

  • 13 май 2011 11:41

  • 2801
  • 0
50 души протестираха пред сградата на Районен съд - Видин
©

50 души протестираха пред сградата на Районен съд - Видин.

Организатор на протеста е Иларион Дочев, бивш адвокат и бизнесмен, който води дела със съдия Анелия Рашева от Районен съд - Видин. Дочев купува 15 декара земи край Видин и обявява сделката за изрядна, докато съдия Рашева е обявява за нищожна, защото в нея има незаконно построено хале.

По време на протеста събралите се видинчани искаха среща със съдия Рашева, но се оказа, че тя е в отпуск. Иларион Дочев заяви, че Рашева е едно петно върху съдебната власт. Според него бездействието на Върховна касационна прокуратура и Висш съдебен съвет се изразява, че все още я държат на пост. „Нека Висшият съдебен съвет вземе своето решение - да види достатъчното доказателства, документи и получени рушвети. „Установени са 16 откраднати дела от колегите, за да решава нещата в нейна полза.

Нека Върховна касационна прокуратура я подведат под наказателна отговорност за извършените деяния. Доказателствата са по преписките, но до този момент няма никакво развитие. Искаме да предизвикаме тези висши органи на държавна власт да вземат своето решение и да предприемат това, което е необходимо и е в интерес на здравата съдебната система”, коментира Дочев.

Той бе категоричен, че ако няма решение за отстраняването на съдия Рашева ще протестират пред сградите на Върховна касационна прокуратура и Висшия съдебен съвет. „В момента след извършените проверки и след събраните доказателства няма внесен обвинителен акт, при условие, че са установени по безспорен начин извършените от Рашева престъпления.

Комисията по професионална етика е установила 16 подправени протоколи за свободен избор в рамките на една година. Това са протоколи само по нейните дела. По преписките има достатъчно доказателства за получени пари, подкупи от нея - по този въпрос не е взето отношение. Тя продължава да правораздава, но ние сме тук, за да спре този фарс”, изтъкна Дочев.

По думите му тя е имала интерес и затова ги е подменяла. Бившият адвокат уточни, че протоколите от предните години не са и ревизирани. Петитум на председателя на Районния и Окръжния съд във Видин връчи Иларион Дочев за ускоряване на процедурата по внасяне на обвинителен акт и отстраняването на Рашева от длъжност.

По време на протеста хората бяха издигнали плакати с надписи - "Законът е и за съдиите!", "Съдия Рашева на прокурора", "Искаме справедливост" и "Осъдете съдийката".

Последвайте канала на

2801 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини