Учениците с 4 дни бонус ваканция заради изборите

  • 20 август 2024 17:44

  • 3214
  • 0
Учениците с 4 дни бонус ваканция заради изборите
© Bulphoto (архив)

Четири почивни дни се появиха в графика на учебната 2023/2024 г. като в сериала от 80-те години „Неочаквана ваканция“. Толкова са поредните избори – местни и за парламент, като в тях се включват и предстоящите през октомври. 

Неучебните дни се получават, защото изборните секции са разположени в голяма част от училищата в населените места. Тъй като процедурата по вота продължава до късно вечерта, трудно, а и почти невъзможно е училищата да се изчистят и подредят до сутринта. Затова и Министерството на образованието и науката  (МОН) в лицето на министъра обикновено обявяват в деня след избори да не се провеждат учебни часове в училищата с изборни секции. Така с провеждането на няколко поредни вота учениците се сдобиха с извънредни почивни дни.

Почивни дни и официални празници да се отделят от дните, обявени официално за ваканция на учениците, настояват синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Радев изненада всички: Отказа да подпише указа за служебния кабинет на Горица Кожарева заради Калин Стоянов

Експертите на синдиката са направили анализ на предлаганото учебно време за учебната 2024/2025 година. Дебатът на коя дата да започне учебната година засега се отлага. Имаше предложения тя да започва по-рано, на 1 септември, както е прието в голяма част от европейските държави. Началото на учебната година у нас е на 15 септември и това е традицията от векове, се казва в позиция на синдиката за учебното време и ваканциите.

На отраслов съвет социалните партньори са се договорили, като се обявява ваканция, в броя на дните да не се включват почивните дни и официалните празници. Като пример се дава есенната ваканция, която е обявена като три дни, но два от тях са почивни и реално тя е само един ден.

По подобен начин са изчислени коледната и пролетната ваканция. При коледната ваканция има пет учебни дни, а са обявени 13, а при пролетната при четири учебни - са обявили десет дни. „Тук прозира едно желание на МОН да покажем, че имаме много дни учебно време, което би могло да повиши качеството на българското образование“, коментират от синдикат „Образование“, цитирани от "Телеграф".

Според направения анализ учебното време на българските ученици е малко над средното. Въпросът, който поставят синдикатите, е дали с непрекъснатото увеличаване на учебното време се увеличава и качеството на образованието. Според образователния профсъюз към „Подкрепа“ "в така предложеното учебно време ваканциите са символични, но тук прозира една зависимост от желанието на родителите да няма много ваканции през работни дни.

Това е, защото българските родители не искат да приемат образованието като упорит труд на учениците, а си го представят като социална услуга". Подчертава се и фактът, че с промените на климата учебният процес през юни се провежда при нехарактерните за миналото високи температури, което очевидно затруднява както учениците, така и учителите. 

Предложението на Министерството на образованието и науката е да има две по-дълги ваканции през новата учебна година. Това обаче е за сметка на двете кратки ваканции през ноември и февруари. По този повод е и становището на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Според графика на МОН зимната ваканция е 13 дни за сметка на три дни почивка в началото на ноември и един между двата учебни срока. Тя започва на 24 декември и е до 5 януари. В графика са уточнени и почивните дни за отделните випуски. Учениците от 1-ви до 11-и клас излизат в пролетна ваканция от 12 до 21 април. Зрелостниците пък имат пет дни - от 17 до 21 април.

Президентът Радев стартира нови разговори с кандидатите от "домовата книга"

За външните оценявания в четвърти и в десети клас не са предвидени неучебни дни, но организацията на тези оценявания са огромно предизвикателство, като резултатите от тях са лишени от педагогическа логика, твърдят от Синдикат "Образование". Затова те предлагат двете външни оценявания след четвърти и след десети клас да отпаднат, пише в позицията.

По традиция неучебни ще са дните, в които се провеждат държавните зрелостни изпити и националните външни оценявания за 7-и клас. Матурата по български език и литература се предвижда да е на 20 май, а тази по профилиращ предмет или професия – на 22 май. МОН предлага изпитът от националното външно оценяване по БЕЛ в 7-и клас да е на 18 юни и на 20 юни по математика.

Според графика на МОН, както и досега, учебни ще са дните, в които се провежда национално външно оценяване в 10-и и 4-ти клас. За десетокласниците изпитите по български език и математика са съответно на 13 и 16 юни, а за четвъртокласниците на 29 и 30 май. В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните випуски и те са разчетени съгласно зададеното по Закона за предучилищното и училищното образование начало на учебното време, посочват от МОН.

Неучебни са дните 20 май 2025 г., когато е държавният зрелостен изпит по български език и литература, и 22 май 2025 г., това е датата за втория задължителен държавен зрелостен изпит. Същото се отнася за 18 юни 2025 г., когато е изпитът по български език и литература за 7-и клас и 20 юни 2025 г. - датата за изпита по математика за 7-и клас.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3214 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини