Над 750 кандидат-студенти се явиха на изпит в Медицинския университет в Пловдив

  • 03 юли 2024 15:10

  • 3463
  • 0
Над 750 кандидат-студенти се явиха на изпит в Медицинския университет в Пловдив
© МУ-Пловдив

Общо 751 кандидат-студенти разсъждаваха по темата „Коя морална ценност води до съгласие и единство в обществото“ по време на днешния изпит по етика, който се проведе в Медицинския университет в Пловдив. Той е вход за бакалавърските специалности „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Лекарски асистент“ и за професиите от Медицински колеж, съобщиха от висшето училище. Сред явилите се има и 69-годишна дама. 

В продължение на два часа кандидат-студентите решаваха тест, който включваше въпроси с отворен и затворен отговор, аргументирано описание на мотивацията по първата избрана специалност и отговор на етически въпрос. Комисията ще оценява умението за изразяване на лична позиция, задълбоченост и пълнота на изложението, оригиналност при интерпретиране на проблема, степен на владеене на понятийния апарат и нивото на езикова култура.

Разпределените в първа аудитория на Аудиторния комплекс бяха приветствани от зам.-ректора по учебната дейност проф. д-р Веселина Горанова и от председателя на комисията по етика проф. д-р Биянка Торньова, които пожелаха успех.

Интересът към Медицинския университет в Пловдив се повишава сред кандидат-студентите

Санитарка от неврологичното отделение на Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) - Раковски излезе доволна след теста. След като натрупала 10-годишен опит като болногледач в Италия, се върнала в родния град, където решила да повиши квалификацията си. Категорична е, че ще може да съчетава обучението с работата, имала подкрепата и на колегите си.

Амбицията да отвори аптека със свой приятел магистър-фармацевт доведе на изпита 40-годишен мъж от Димитровград. Готвил се сам за теста, успял да се справи с всички въпроси и се надява да се окаже в списъка на приетите. Бивша счетоводителка също изрази увереност, че ще бъде оценена високо и ще влезе в специалност „Инспектор по обществено здраве“.

Баба ми е акушерка, чичо ми – педиатър, а аз реших да стана медицинска сестра, каза дванайсетокласничка от Пловдив, която определи професията като трудна, но изключително благородна. Убедена е, че ще успее да се реализира, тъй като имало глад за кадри. Надява се, докато завърши, и възнагражденията за тези специалисти значително да се повишат.

Утре в МУ ще се проведе изпит по "Социална медицина и здравен мениджмънт", а на 5 юли по "Скулптиране". Изпитът по "Социална медицина и здравен мениджмънт" за специалността „Управление на здравните грижи“ ще се проведе на 22 октомври.

Последвайте канала на

Владимир Василев
3463 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини