Близо шест хиляди седмокласници от Пловдив и областта ще се явят на Националното външно оценяване следващата седмица

  • 14 юни 2024 14:49

  • 1872
  • 1
Близо шест хиляди седмокласници от Пловдив и областта ще се явят на Националното външно оценяване следващата седмица
© Pixabay

Близо шест хиляди - 5937 седмокласници от Пловдив и областта ще се явят на Национално външно оценяване  след VII клас, това съобщи Иванка Киркова, началник на регионалното управление на образованието в Пловдив. Те са разпределени  в 512 учебни зали в 141 училища, а 1892 квестори са ангажирани за нормалното протичане на изпитния процес.

Матурата по български език и литература след VII клас е на 19 юни, а по математика - на 21 юни, с начален час 9.00 часа. От Пловдивска област 169 ученици по желание ще се явят и на изпит по Английски език на 20 юни, те са разпределени в 24 зали в 20 училища-центрове. Също така на 25 юни 65 ученици  от СУ „Любен Каравелов“ в Пловдив са заявили, че ще се явят на проверка на способностите по музика.

Резултатите ще бъдат обявени до 2 юли. Максималният брой точки при балообразуването е 500, които са сума от броя на точките, получени на НВО по български език и литература и математика, умножени със съответния коефициент, и оценките на два балообразуващи предмета от свидетелството за основно образование, превърнати в точки, съобразно утвърдения държавен план-прием. Скалата за превръщане на оценките от свидетелството за основно образование в точки е следната: Отличен 6 – 50 точки; Много добър 5 – 39 точки; Добър 4 – 26 точки; Среден 3 – 15 точки, уточнява БТА.

Над 50 000 десетокласници се явиха днес на НВО по математика, вижте верните отговори

В класирането имат право да участват всички ученици, успешно завършили основно образование в годината на кандидатстване, включително тези, които не са се явили на НВО по български и математика, като резултатът от изпитите по двата предмета при балообразуването се приема за 0 точки. Подаването на заявление за участие в първо класиране се осъществява в периода от 8 до 10 юли.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1872 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.14 | 15:48

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини