В Бургас вдигат изцяло нов Студентски град

  • 27 май 2024 13:47

  • 1016
  • 1
В Бургас вдигат изцяло нов Студентски град
© Freepik

Бургас се готви да изгради нов Студентски град с площ от 30 декара на територията на Пети километър – между ж.к „Изгрев“ и Северния обход.

Академичният център ще включва научно-изследователски лаборатории и дигитална библиотека. Ще има детска градина, както и паркови пространства. Предвидени са зони за отдих, спорт, развлечения, културни събития и галерия на открито. Студентите ще имат възможност да използват електрически велосипеди за придвижване в зоната, зарядни станции. В близост ще има спирка на градския транспорт, както и велоалея, която да свързва градските трасета с новата зона, разкриха от община Бургас за bTV.

Планът е високотехнологичният кампус с жилища за студенти и преподаватели да бъде в сърцето на Студентското градче. Това ще бъде сграда, обединяваща дейности на всички бургаски университети, като им осигурява място за обучение, научна и културна дейност. Тя ще е ситуирана в зелена среда. В нея ще има помещения за настаняване, лаборатории, удобни и модерни споделени пространства.

"Студентски град" е наводнен с коли от страната, решението е зелена зона

Планира се строежът да започне от една сграда за общежитие и на учебния корпус, за да се осигурят поне най-необходимите сгради за бургаските университети и за тези, които имат разкрити филиали на територията на града, а именно четирите университета в Бургас: „Проф. д-р Асен Златаров“, БСУ, филиалите на НХА и СУ „Св. Климент Охридски“.

В момента проектът е на етап преди организиране на търг, в който ще стане ясно коя компания ще поеме строителството.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1016 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.27 | 16:16

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини