Ректорът на СУ за безплатното висше образование: Най-голямата тежест е издръжката на студента в големия град

  • 14 март 2024 08:21

  • 1376
  • 2
Ректорът на СУ за безплатното висше образование: Най-голямата тежест е издръжката на студента в големия град
© БНТ

Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на ще остави неизличима диря в академичния живот. Той беше един човек, отворен към знанието, към това да намерим мястото на религията в съвременния свят, който е твърде загърбил традиционните ценности. Беше отворен към новостите в науката, един прекрасен мост как религиозното опознаване на света може да се впише в съвременните тенденции на търсене на познанието.

Това заяви ректорът на Софийски университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги ВЪлчев в предаването "Денят започва" по БНТ. 

Православната църква, българският народ изгуби един мъдър и много смирен човек в лицето на Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на. Дано неговите следовници да запълнят тази празнина, която идва след неговата кончина, каза още той. 

"Що се отнася до неговото значение и роля в академичния живот на Софийския университет, той ще остави неизлечима диря. Неговото име се свързва с възстановяването на Богословския факултет в университета, многобройни прояви, преподавателскта му дейност. Той беше човек отворен към знанието, към това да намерим мястото на религията в съвремениия свят. Човек, отворен към новостите в науката, той беше един прекрасен мост, пример как традиционното религиозно опознаване на света може да се впише в съвременните тенденции на търсенето на познанието. Това е голяма загуба за Богословския факултет и за нашия Софийски университет", допълва проф. Вълчев. 

По темата с отпадането на таксите за студенти държавна поръчка, проф. Вълчев заяви: "Това едва ли ще доведе до по-добро качество на образованието. 

Правителството предлага отпадане на таксите за обучение на студенти и докторанти

"Всяка една мярка, която прави достъпа до висше образование, няма как да бъде отречена. Но няма как да мислим, че безплатното образование ще доведе до по-високо качество. Последните години се водеше политика за такъв тип облекчение за специалности, в които няма достатъчно кандидати, но са много важни за страната", посочи още ректорът на СУ. 

Таксите не са най-голямата финансова тежест на студентите. Най-голямата тежест е издръжката на студента в големия град. По-скоро би трябвало да се върви в посока увеличаване на студентските стипендии. Винаги казвам на младите, че ученето трябва да преобладава над работата", отбеляза още проф. Вълчев.

По думите му безплатното образование не е добра мярка. "Решението беше взето без одобрението на академичните среди. Предложението дойде съвсем неочаквано. Дойде в един петъчен следобед и се официализира следващия следобед", добави още проф. Вълчев. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1376 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ГО ВЕДО

2024.03.14 | 13:02

2
КАЗАХ ДА СЕ ЗАКРИЯТ НЕНУЖНИТЕ КАТЕДРИ БЕ! ГЛУХО ЛИ СИ!
студент

2024.03.14 | 08:58

1
ректора няма да ни скубе кат компири

Добави коментар

Водещи новини