На добър час! Близо 600 млади лекари получиха дипломите си на церемония в НДК

  • 20 февруари 2024 13:08

  • 1598
  • 4
На добър час! Близо 600 млади лекари получиха дипломите си на церемония в НДК
© МУ-София

Общо 239 български и 357 чуждестранни студенти - абсолвенти от Медицинския факултет на Медицинския университет (МУ) в София днес положиха Хипократовата клетва и получиха дипломите си на традиционната официална церемония в зала 1 на Националния дворец на културата (НДК).

„Драги абсолвенти, вие сте възпитаници на университет с над едновековна история и традиция. Да завършиш нашия университет не е лека задача и се изискват усилия, системен и упорит труд, преподреждане на приоритетите, самодисциплина и силна мотивация“, каза ректорът на МУ-София проф. д-р Бойчо Ланджов.

Той добави, че завършващите МУ-София трябва да са разбрали и приели същината на лекарската професия.

Това предполага всеотдайност и отговорност към човешкото здраве. Искрено се надявам, че вашият професионален труд ще бъде белязан с много успехи и с удовлетворение от постигнатото, каза ректорът на Медицинския университет.

Проф. Бойчо Ланджов заяви, че Медицинският университет в София е територия на духа, на знанието, на общи принципи, на споделени ценности, мечти и на висок морал, изграждани повече от век от неговите предшественици.

Приветствие към абсолвентите отправи и деканът на Медицинския факултет в МУ-София проф. д-р Димитър Буланов и припомни, че преди шест години те са направили първите си стъпки в учебните зали, в лабораториите и в болниците, и са положили много труд, като са имали и много безсънни нощи.

596 млади лекари получават дипломите си на церемония в НДК

„Вече сте лекари и имате огромната отговорност - с правото и задължението да лекувате, и да съхранявате човешкия живот. Помнете, че в професията на лекаря всички специалности са важни и че много е важна работата в екип“, каза на младите медици проф. Буланов. 

Той отбеляза, че в обществото винаги се задава един въпрос, свързан с младите лекари, и той е свързан с това колко от тях ще останат в България.

С удоволствие съобщавам, че има устойчива тенденция младите лекари да искат да работят в България, каза деканът на Медицинския факултет на МУ-София.

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева също поздрави абсолвентите, ректора, декана на Медицинския факултет и академичното ръководство на МУ-София. Тя поздрави младите лекари, защото са решили да се отдадат на най-хуманната професия.

„Качественото и иновативно здравеопазване е в основата на развитието на нашето общество, а иновациите ще променят обществото и нас, и ще ни помагат да се справяме с предизвикателствата на съвремието“, каза министър Стойчева и добави, че иновативните технологии в здравеопазването подобряват грижите за пациентите и достъпа им до лечение. 

Заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова поздрави също абсолвентите и добави, че те навлизат в любимата им професия, защото са я избрали за свое призвание и за свое бъдеще.

„Тя е най-хуманната и най-отблагодаряващата се професия“, каза проф. Петрова и поздрави младите лекари с избора им на университет, в който да я завършат.

Заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски също отправи привествие към младите лекари от МУ-София.

На церемонията беше прочетен поздравителен адрес към абсолвентите и ръководството на Медицинския университет в София от президента Румен Радев, както и от други институции. Абсолвент предаде факела на човечността на студентка от първи курс в МУ-София.

Бяха обявени и пълните отличници на випуска за 2023 г. - това са д-р Елица Зафирова и д-р Теодора Александрова. Те получиха наградата „Златен Хипократ“, както и парична премия, учредена за първи път през тази година от Столичната лекарска колегия за пълните отличници на Медицинския факултет.

Във випуска чуждестранните студенти са от 31 държави, като най-много са от Гърция, Великобритания, Германия, Швеция, Ирландия и Турция. Има също абсолвенти от Япония, Канада, Норвегия, Индия, Португалия и от други държави.

Българските студенти от випуска за 2023 г. са събрали средства, които даряват на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“. Сумата ще бъде използвана за осигуряване на веноскоп за малките пациенти.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1598 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 05:08

4
❤️ Г­­о­­­р­­е­­­щ­­и­­­ ­­­м­о­­м­­и­­ч­­­е­­­т­а­­ ­в­­и­ ­о­ч­­­а­­к­­­в­­а­­­т ­­­-­­ X­­1­8­­.­F­­U­N

2024.02.20 | 15:53

3
още бъдещи убийци с бели престилки, браво, нека има

2024.02.20 | 15:23

2
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone
СТАРЧЕСКИ ХОСПИС

2024.02.20 | 14:07

1
ЧАКАМЕ ВИ! :)

Добави коментар

Водещи новини