Министър Галин Цоков направи изненадващо посещение в две училища в квартал в пловдивския кв. "Столипиново"

  • 11 декември 2023 14:55

  • 827
  • 2
Министър Галин Цоков направи изненадващо посещение в две училища в квартал в пловдивския кв. "Столипиново"
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Индивидуален подход към различните образователни институции и адаптиране на учебните програми към интересите на учениците. Това бяха част от акцентите в срещата на министъра на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на с учителите от Средното училище (СУ) "Найден Геров" в Пловдив. Посещението му бе без предварителна подготовка и целеше личен разговор с преподавателите, за да представят проблемите, които срещат в работата си, и предложенията им за промени, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). 

"Избрах да дойда тук, без да уведомявам никого предварително, за да имаме максимално честен и открит разговор. Защото Вашето училище не трябва да се превръща в пример за порицание, а за началото на истинска промяна в системата за обхват", обясни министър Цоков. По думите му учителите могат да разчитат на всякаква подкрепа, но е много важно да се елиминира формализмът и да се взимат повече мерки за задържане на децата в училище. 

Учителите обясниха, че много от децата срещат трудности с българския език и е добре да имат възможност да адаптират учебните програми към техните нужди. Те проявяват и интереси към спорта и творчеството, но материалната база не е достатъчно добре развита. Училището има и своите добри примери - една от възпитаничките днес е дипломиран учител, няколко деца свирят на пиано, а училищният футболен отбор е сред най-добрите в областта. 

Министър Цоков: Честит празник на младостта, стремежа към знание, просперитет и бъдеще

След тревожните сигнали от началото на годината днес училището е сред най-стриктно следващите правилата и отразяващи отсъствията. Най-вероятно така ще се намали броят на учениците с няколко паралелки, но това е подходът, който ще се следва във всички училища в подобни райони. "Проверките, които започнахме в СУ "Найден Геров", ще продължат във всички училища, защото това е верният път. Заедно с това обаче трябва да променяме и адаптираме системата, за да спрат учителите да се чувстват изоставени в целия процес", каза проф. Цоков. 

Той подчерта, че трябва и да се предлагат повече възможности за професионална подготовка на децата. Учителите споделиха, че децата имат интерес към фризьорство, но по административни причини не са успели да разкрият подобна паралелка. "Трябва да работим и за застъпване на дуалното обучение, и да даваме на тези деца професионална подготовка, към която имат интерес и в която могат да се реализират", подчерта министър Цоков. 

Образователният министър посети двете сгради на СУ "Найден Геров", както и Началното училище (НУ) "Кирил Нектариев". Двете училища се намират в квартал "Столипиново" и обучават само деца от уязвими групи. Преди няколко седмици учителите от СУ "Найден Геров" изпратиха отворено писмо до медиите, че се чувстват изоставени и не срещат подкрепа от другите институции по Механизма за обхват и контрол, който цели връщане и задържане на децата в училище. По тази причина днес министър Цоков се отзова на поканата за личен разговор за проблемите, които срещат те в ежедневната си работа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
827 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.20 | 09:36

2
ТАМ МУ Е МЯСТОТО ДО МАНГАЛИТЕ В СТОЛИПИНОВО.

2023.12.11 | 18:02

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини