България и Израел ще разширят сътрудничеството си в областта на науката

  • 29 ноември 2023 15:07

  • 221
  • 1
България и Израел ще разширят сътрудничеството си в областта на науката
©

България и Израел ще разширят сътрудничеството си в областта на науката. Една от сферите, в които учени от двете държави могат да си партнират, е изследването на Антарктида.

Това обсъдиха министърът на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на и посланикът на Израел в България Н. Пр. Йосеф Леви Сфари. Посланик Сфари предложи да се работи за сключване на споразумение между двете страни за научно сътрудничество.

МОН ще си сътрудничи с международна организация за повишаване грамотността на българските ученици

По думите му темата е обсъдена преди дни и от министъра на иновациите, науката и технологиите на Израел Офир Акунис и българския посланик в Тел Авив Славена Гергова. Израелската страна проявява интерес специално към изследванията на Антарктида. България има опит в тази област, като и в момента екипът на Проф. Христо ПимпиревПроф. Христо ПимпиревПроф. дн Христо Цанев Пимпирев е български учен и полярен изследовател. Професор се готви за поредната си мисия към Ледения континент.

Сред останалите научни области, в които двете страни могат да си сътрудничат, са екологията, опазването на водните ресурси, земеделието, високите технологии и др., стана ясно по време на срещата. Проф. Цоков подчерта традиционно добрите отношения между България и Израел.

През тази учебна година 1094 български ученици изучават иврит. Министерството на образованието и науката си сътрудничи с „Яд Вашем“ - Мемориален център за жертвите и героите на Холокоста, който е основният източник за осигуряване на системно обучение за български учители по темите за Холокоста. През последното десетилетие 208 преподаватели от България са участвали в ежегодните семинари.

Последвайте канала на

Нора Виткова
221 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.29 | 16:11

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може -----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини