Учени от България и Нидерландия си партнират в над 300 общи проекта

  • 20 септември 2023 15:56

  • 682
  • 0
Учени от България и Нидерландия си партнират в над 300 общи проекта
© МОН
Слушай новината Слушай новината

Български и нидерландски учени партнират помежду си в състава на международни консорциуми по проекти, изпълнявани по Рамковата програма за научни изследвания и иновации на Европейския съюз „Хоризонт 2020“ в 307 консорциума.

Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на с посланика на Кралство Нидерландия Н. Пр. Симон ван дер Бург. „Ще се радвам да намерим пътища да задълбочим сътрудничеството на ниво съвместни програми между нидерландски и български университети. Можем да търсим и възможности и за още съвместна работа в областта на науката“, каза министър Цоков. Той посочи, че в бъдеще ще се търсят възможности за разширяване на съвместната научна работа за изследователските екипи.

В Нидерландия има 5 неделни български училища, в които се обучават 490 деца и ученици, стана ясно по време на срещата. „Българската държава полага последователни усилия за тяхната подкрепа и развитие и е много важна и координацията с нидерландската държава в този процес“, подчерта проф. Цоков. 

Министър Цоков: Доброто образование е това, което прави децата знаещи, изследващи и щастливи

Над 5100 българи учат в университети в Нидерландия, а нидерландски студенти се обучават в медицинските висши училища в България, бе коментирано още по време на разговора. Сред българските студенти в нидерландските висши училища преобладават тези, които избират специалности, свързани с приложните и технически науки. „Част от тях се връщат и започват работа в България, което е важно за Вашата страна“, отбеляза посланик Симон ван дер Бург. Той посочи, че посолството поддържа контакт с много от завършилите български студенти. „Провеждат се онлайн срещи с тази общност. Те са много интересна и перспективна група млади хора, които можем да наречем посланици“, каза посланикът на Нидерландия. Той поздрави всички български ученици, студенти и учители с началото на новата учебна година.

Зам.-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова, която също присъства на срещата, разказа за новата инициатива на ЕК за научната дипломация като инструмент за насърчаване на международното научно сътрудничество и подпомагане на външната политика на ЕС и на държавите членки. Представителите на двете държави постигнаха съгласие да търсят възможности за участие в нея.

В срещата участваха също директорите на дирекции „Международно сътрудничество“ и „Висше образование“ в МОН – Веселина Ганева и Галина Дреновска , както и Младен Младенов, политически съветник в посолството на Кралство Нидерландия, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
682 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини