Вдигат заплатите в УНСС

  • 20 септември 2023 11:19

  • 1052
  • 1
Вдигат заплатите в УНСС
© Фейсбук

Увеличение на заплатите в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) обяви ректорът проф. д-р Димитър Димитров при откриването на новата академична година и покани председателите на синдикалните организации в УНСС да подпишат анекса към колективния трудов договор. Увеличението е възможно вследствие на добрия прием, изтъкна ректорът, цитиран от пресцентъра на висшето училище.

Подписите си под анекса, заедно с проф. Димитър Димитров, положиха доц. д-р Бойка Чернева - председател на Синдикалната организация към НБС "ВОН - КНСБ", д-р Станимир Стаматев - председател на Синдикалната секция към СВО - КТ "Подкрепа" и проф. д-р Мирослава Раковска - председател на Синдикалната организация на Асоциацията на демократичните синдикати.

„Имаме възможност да увеличим възнагражденията на всички преподаватели и служители”, каза на срещата проф. Димитров.

Той посочи, че е бил готов с предложението си още през юни, но е изчаквал приемането на бюджета.

Сега се очаква постановление, с което да се дадат допълнителни средства за преподавателите. Имам предвид тези 16 милиона лева, които Министерският съвет разпределя на 34 университета. Това, което ние направихме със собствени средства, е да увеличим и заплатите на администрацията, коментира ректорът.

За преподавателите процентът не е еднакъв, но е спазена разликата между академичните длъжности. Най-голямо увеличение се получава при младите учени и асистентите. Увеличението влиза в сила със задна дата, от 1 август 2023 г.  

Просветният министър откри академичната година в УНСС

В рамките на дискусията доц. Бойка Чернева изтъкна последователната политика в областта на доходите, водена от ректорското ръководство.

Аз бях свидетел на трудните преговори, които се водеха на ниво Министерство на образованието и представители на Съвета на ректорите, и синдикатите. И в този смисъл само мога да благодаря, че бързо и навреме, водени от необходимостта, се актуализират възнагражденията, каза тя.

Д-р Станимир Стаматев благодари на ректора за добрия диалог и припомни, че това е петото увеличение на работната заплата в рамките на неговия мандат. Проф. Мирослава Раковска предложи конкретни мерки за стимулиране на служителите, които ще бъдат обсъдени на предстоящия разширен академичен съвет в Равда.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1052 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Дидо

2023.09.23 | 11:54

1
Утре Носете Съответната Сума

Добави коментар

Водещи новини