Министър Стойчева: МИР и МОН ще работят заедно за високотехнологичното развитие на България

  • 13 юни 2023 18:30

  • 753
  • 2
Министър Стойчева: МИР и МОН ще работят заедно за високотехнологичното развитие на България
© Министерство на иновациите и растежа

Министерството на иновациите и растежа (МИР) заявява своята подкрепа и желание за сътрудничество и координирани действия с Министерството на образованието и науката, защото смятаме, че икономиката на България трябва да бъде ориентирана към създаване на иновации, които са основата на модерен подход и предприемаческо мислене и поведение. Ще работим заедно за една иновативна визия за България, базирана на новите умения и на високотехнологичното развитие. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена СтойчеваМилена СтойчеваМилена Стойчева има образователни степени и специализации от български и международни на официалното събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за представяне на финалния доклад по първата фаза на проекта по стратегията на уменията в България, съобщават от пресцентъра на технологичното ведомството.

Проектът се осъществява във връзка с присъединяването на държавата към ОИСР.

По думите на министъра, МИР е активен партньор в развиването на цялостната стратегия и на плана за действие за развитие на уменията, като е подкрепило първата фаза на изпълнението му и ще подкрепи и втората.

„Със съдействието на ОИСР целим национален консенсус по формулиране на дейности, инструменти, отговорности, срокове и потенциални източници за финансиране, които да обединят усилията на индустрията и социалните партньори в бъдещия план за действие за политиките на уменията“, подчерта Стойчева.

Министърът на иновациите и растежа изтъкна, че препоръките в доклада са групирани в 4 приоритетни области – подобряване на уменията на младежите, подобряване на уменията на възрастните, ефективно използване на уменията на пазара на труда и на работното място и подобряване на управлението на системата на управленията. По думите ѝ, заключенията в доклада и интегрирането им ще помогнат за развитие на икономиката в България.

„Министерството на иновациите изработи и ще изпълнява Иновационна стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) 2021-2027 г., като една от приоритетните ѝ цели е свързана именно с подобряването на капацитета на човешкия ресурс в областта на новите технологии и иновации“, каза още Стойчева.

Тя допълни, че за МИР е приоритетно подобряването на цялостната среда за развитие на умения и високотехнологични човешки ресурси във всички приоритетни области за интелигентна специализация. Припомняме, че Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) 2021-2027 г. бе приета в края на миналата година от Министерския съвет.

Стратегията е едно от ключовите условия за предоставяне на България на достъп до ресурсите до двете европрограми за България по линия на МИР – Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г. (ПКИП) с бюджет 3 млрд. лв. и Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 г. (ПНИИДИТ) с бюджет малко над 2 млрд. лв.

Визията на ИСИС е България да се развие като център за средно- и високотехнологични иновации в стратегически области с утвърден капацитет и пазарни позиции. Също така да подкрепи и утвърди като устойчива, модерна и иновативна предприемаческата екосистема в България. Сред основните цели на Стратегията е подобряване на научноизследователската система и иновационно представяне на предприятията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
753 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.06.13 | 19:00

2
И в Лос Анджели ЛГБТ бяха бити в арменско училище и тука ще ги бием да знаете барабар с вас

2023.06.13 | 18:59

1
Християнски и мюсюлмански родители не искат LGBTQ активисти в училищата: „Оставете децата ни на мира!“-Канада

Добави коментар

Водещи новини