Ученици от Езиковата гимназия в Разград спечелиха пътуване до Европейския парламент

  • 03 юни 2023 20:16

  • 717
  • 2
Ученици от Езиковата гимназия в Разград спечелиха пътуване до Европейския парламент
© Getty (архив)

Ученици от Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици (ПГПЧЕ) „Екзарх Йосиф” в Разград се наредиха сред призьорите в регионалното състезание „Евроскола” и спечелиха пътуване до Страсбург. Гостуването им във Франция ще бъде през есента, предаде БТА.

Другите отличени отбори са от Русе: на Средно училище за европейски езици „Св.Константин-Кирил Философ”, Средно училище с преподаване на немски език "Фридрих Шилер" и Математическа гимназия „Баба Тонка“. Четирите ученически екипа получиха правото по 24-ма ученици от техните учебни заведения да посетят Европейския парламент (ЕП) в Страсбург и да се запознаят с работата му.

Утешителни награди – раници, получиха отборите и техните ръководители на Средно училище „Васил Левски” и Английска гимназия „Гео Милев“в Русе. За всички участници в състезанието, сред които и отбор от Средно училище „Христо Ботев” в Кубрат имаше подаръци от организаторите.

Домакин на състезанието, организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България, беше Разград. В него участваха девет отбора от областите Русе, Силистра и Разград. Екипите мериха сили в познанията си относно Европейския съюз, умения да говорят пред публика, да изразяват лично мнение по въпроси на журито, както и да представят темата си на един от трите работни европейски езика - английски, френски, немски. Представянето на всеки отбор беше оценявано от жури в състав: Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на ЕП и Жени Колева. Темата, която жребият отреди на младежите от разградската гимназия беше „Противодействие на дезинформацията и фалшивите новини”. „Много съм доволна от участието на отбора. Въпреки краткото време за подготовка учениците дадоха всичко от себе си и се представиха достойно. Изключително умни, отговорни и мислещи деца”, каза за БТА ръководителят на отбора преподавателката по английски език Ирина Радионова.

Теодор Стойчев сподели, че са впечатлени от знанията и високото ниво на подготовка на учениците от всички отбори. По думите му силната конкуренция и отличното представяне на отборите е затруднило журито да излъчи един победител. Затова то предостави шанс на четири училища от общо деветте да пътуват до Страсбург и да участват в програмата „Евроскола“ на ЕП.

От 2006 г. насам повече от 130 български училища и над 4 300 български младежи са били част от програма „Евроскола“ на ЕП. Това е събитие, което дава възможност на участниците да научат повече за европейската интеграция, като сами се превърнат в част от нея. Ученици и учители от 27-те държави членки се превръщат в членове на ЕП (евродепутати) за един ден в сградите на ЕП в Страсбург.

Учениците ще изучават нови специалности от следващата учебна година

Валери Зайцев
717 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Lissa

2023.06.04 | 02:46

2
Горещи момичета ви очакват на - - - Sexy18.pw

2023.06.03 | 20:42

1
Да видят къде живеят геювете.

Добави коментар

Водещи новини