Близо 56 000 четвъртокласници се очаква да се явят на матура по БЕЛ и по математика

  • 29 май 2023 06:46

  • 2563
  • 1
Близо 56 000 четвъртокласници се очаква да се явят на матура по БЕЛ и по математика
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Общо 55 955 четвъртокласници се очаква да се явят на националното външно оценяване по български език и литература (БЕЛ) и по математика днес и утре, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). 

Днес е изпитът по БЕЛ, на който учениците ще решават писмен тест в рамките на 60 минути. За деца със специални образователни потребности са предвидени 30 минути повече.

И тази година тестът по български език и литература включва диктовка, записана на аудиофайл, езикови задачи с избираем отговор, текст за четене с разбиране и тестови задачи към него, както и речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор. 

Защо зрелостиците избират предимно английски език или биология?

Изпитът по математика е във вторник, 30 май. Както и в предишни години тестът е от 25 задачи, от които 18 с избираем отговор, пет с кратък свободен отговор, една задача с разширен свободен отговор и една текстова задача с три подусловия.

Изпитите започват в 10:00 ч., а учениците трябва да са по местата си в залата не по-късно от 9:45 ч. Те трябва да пишат с химикалка с черен цвят, а на изпита по математика могат да се ползват линия, пергел и триъгълник.

Оценките от националното външно оценяване в края на четвърти клас са в точки и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основно образование. Максималният брой точки на всеки изпит е 100.

Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни.

Калина Христова
2563 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Няма как да си евроатлантик и да не си педepacт

2023.05.29 | 07:46

1
ОЧАКВАМ НАД 60% ДВОЙКИ ПРИ ЗАНИЖЕНИ ИЗИСКВАНИЯ. БЛАГОДАРЯ НА COPOC ДЕНКОВ.

Добави коментар

Водещи новини