"Фондът за стипендии" ще подкрепи студенти с близо 100 хил. лв. тази година

  • 02 май 2023 11:03

  • 264
  • 0
"Фондът за стипендии" ще подкрепи студенти с близо 100 хил. лв. тази година
© Novini.bg/ Canva

"С близо 100 хил. лв. ще можем да подкрепим стипендиантите тази година. Процесът в момента е отворен и може да се кандидатства до 10 май". Това заяви пред БНР Лилия Мерджанова от Сдружение "Тук -там".

В предаването "Хоризонт до обед" тя разказа за годишното издание на "Фонда за стипендии" на Сдружението "Тук -там". То представлява голяма общност от българи с опит по света. Фондът е инициатива на "Тук-там", която подкрепя мотивирани българи да учат магистратура в чужбина, като след това приложат наученото тук, в България. Така, според тях, се гради по-ярко бъдеще на страната ни. Средствата се събират целогодишно от членовете на "Тук-там клуб", като 25% от всеки членски внос отива във фонда за следващите стипендии. 

С 11,6 % се е увеличил интересът на българските кандидат-студенти, желаещи да учат висше образование в чужбина

Мерджанова посочи, че етапите за преглеждане на кандидатурите са 3:

"До 10 май - изпращане на кандидатурите. След това селектираните стипендианти по документи ще трябва да изпратят видео - как виждат те бъдещето си в България. Видеата ще бъдат прегледани от журито на фонда. Селектираните на последен кръг стипендианти ще имат и интервюта. След това е награждаването. То ще бъде на 13 юни". 

Тя посочи, че ще има общи стипендии, които са без ограничение в сферата на обучението или държавата. Има обаче и специализирани стипендии, подкрепени от конкретни компании, каза Мерджанова и даде примери - стипендия за инженерство, стипендия за устойчиво развитие и стипендия за професии на бъдещето, които включват екология, опазване на околната среда, бионауки. 

За 8 издания сме подкрепили 42-ма стипендианти, всеки от които се развива в различни сфери, отбеляза Мерджанова. По думите й за тези години са инвестирани в стипендии близо 370 хил. лв.

"Ние не ги подкрепяме само финансово. Ние сме голяма опора за тях, докато учат, но и след това като се върнат. "Тук-там", освен стипендия, е силна и голяма общност, която подкрепя после и за намиране на работа, и за реализация. Голяма част от тези стипендианти се развиват и работят за бъдещето на България", коментира още тя. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
264 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини